Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Makarna Mugabes tid på tronen kan vara över

ANALYS. Den zimbabwiska militären har tagit kontroll över den statliga tv-stationen ZBC, samtidigt som explosioner ska ha hörts i landets huvudstad Harare. En talesperson för militären förnekar att man ska ha genomfört en kupp, men det råder ingen tvekan om att den civila ledaren Robert Mugabe inte längre är i full kontroll.

Säkerheten för Zimbabwes 93-årige ledare Robert Mugabe ska enligt militärens talesperson vara garanterad, skriver The Guardian.

I ett uttalande som lästs upp på onsdagsmorgonen förnekar militären att man tagit över styret av landet och poängterar att de främst velat få utrymme i etern för att bemöta falska anklagelser om förrädiskt agerande. Militären och delar av regeringspartiet Zanu-PF har under de senaste dagarna utbytt slag i ett ständigt eskalerande ordkrig.

Samtidigt kommer mycket motstridiga uppgifter från Harare vad gäller nivån på oroligheterna. Vissa röster som DN varit i kontakt med har vid upprepade tillfällen sagt att det varit mycket lugnt under det senaste dygnet i Harare. 

Andrahandsuppgifter till DN gör också gällande att uppgifter om artillerield är kraftigt överdrivna. Från BBC, Reuters och The Guardian kommer sinsemellan motstridiga uppgifter om vad som hänt vid den statliga tv-stationen samt i stadsdelen Borrowdale där presidentparet bor.

Klart är, att militären gjort den starkaste markeringen i modern tid mot Mugabes ledarskap. Att militären obehindrat kan läsa upp ett uttalande där man tar avstånd från civila personalförändringar i landets ledarskap visar tydligt att Robert Mugabe inte längre sitter i förarsätet. Han har inte kontroll över landet och skulle militären vilja gå hela vägen tycks inget kunna stoppa dem i nuläget. Men samtidigt är det oklart om någon annan gör anspråk på att ta över från Mugabe, detta tycks inte vara fallet i nuläget.

Det var för en vecka sedan som vicepresidenten Emerson Mnangagwa sparkades av Robert Mugabe efter att tidigare har blivit petad som justitieminister. Mnangagwa, allmänt känd som ”Krokodilen”, har varit en trotjänare till Mugabe under mer än 40 år och har tidigare varit chef för underrättelsetjänsten. Han har stridit mot Robert Mugabes 42 år yngre hustru Grace om vem som ska efterträda presidenten.

Grace och Robert, som hon har ett mycket stort inflytande över i dagsläget, har sannolikt kraftigt underskattat vilken tyngd Mnangagwa haft inom det militära etablissemanget och nu ser vi reaktionen som i princip kan utläsas som att makarna Mugabes tid på tronen är över om de fortsätter att rensa ut inom det gamla gardet. Graces stöd är mycket begränsat, främst till har regeringspartiet Zanu-PF:s ungdomsgren, och hon är djupt avskydd i stora delar av befolkningen.

Mnangagwa har varit fåordig sedan han förra veckan reste utomlands efter att ha sparkats under förödmjukande former. Om ”Krokodilen” varit inblandad i nattens händelser får framtiden utvisa.

Under dagen lär en störtflod av uppgifter komma från Harare och osäkerheten lär inte försvinna inom kort. Många ambassader har stängt ned för att avvakta utvecklingen.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.