Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-19 13:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/erik-esbjornsson-vinnaren-i-kongos-val-blev-kandidaten-som-ingen-vill-ha/

Världen

Erik Esbjörnsson: Vinnaren i Kongos val blev kandidaten som ingen vill ha

Vinnaren i valet i Kongo, Felix Tshisekedi, tillsammans med sin fru.
Bild 1 av 2 Vinnaren i valet i Kongo, Felix Tshisekedi, tillsammans med sin fru.
Foto: Caroline Thirion/AFP
Supportrar till Kongos nye president Felix Tshisekedi jublar efter att hans seger i valet i december tillkännages.
Bild 2 av 2 Supportrar till Kongos nye president Felix Tshisekedi jublar efter att hans seger i valet i december tillkännages.
Foto: John Wessels/AFP

Kongos nya president heter Felix Tshisekedi. Det står klart sedan valkommissionen Ceni utropat honom till vinnare i det historiska valet den 30 december. 

För första gången sedan självständigheten 1960 stiger en sittande president åt sidan för att lämna över till en oppositionspolitiker. Samtidigt är han kompromisslösningen som ingen ville ha och det går knappast att kalla processen för demokratisk.

Rätta artikel

Försening och väntan har präglat det kongolesiska valet som ursprungligen skulle ha hållits redan 2016 och med samma logik meddelades resultatet först klockan tre på torsdagsmorgonen, tio timmar efter utlovad tid.

Då var det inte längre någon överraskning att oppositionspolitikern Felix Tshisekedi skulle utropas till segrare. Ryktena hade gått under flera dagar i huvudstaden Kinshasa och vinnarpartiet UDPS hade redan bekräftat för nyhetsbyråer att man hade haft samtal med avgående presidenten Joseph Kabila om övergången till ett nytt styre, vilket tyder på att de båda parterna visste vad som var i faggorna. 

Av 18 miljoner röster (ett valdeltagande på 48 procent) gick 7 miljoner till Tshisekedi, vilket motsvarar 38,5 procent. Oppositionskonkurrenten Martin Fayulu fick 34,7 procent och president Kabilas föredragna efterträdare Emmanuel Shadary fick 23,8 procent.

Felix Tshisekedi, Emmanuel Ramazani Shadary, Martin Fayulu
Felix Tshisekedi, Emmanuel Ramazani Shadary, Martin Fayulu Foto: AFP

Kabila kastar därmed in handduken efter snart 18 år vid makten och accepterar Shadarys nederlag som också innebär ett stort underkännande av hans egen regim. Detta är en milstolpe som inte går att ignorera i ett land som aldrig genomfört ett maktskifte utan vapen. Frågan är hur mycket den är värd när bedömare beskriver sanningshalten i resultatet som lika med noll. 

Oxfordforskaren Nic Cheeseman, aktuell med boken ”Hur man riggar ett val”, konstaterar på Twitter att vi kan ha bevittnat det första valet någonsin där regeringen riggat utgången till oppositionens fördel. 

https://twitter.com/Fromagehomme/status/1083275441669095425

Valet har handlat om fyra personer: Joseph Kabila, presidenten som efter 15 år vid makten skulle ha stigit åt sidan redan 2016 men lyckades förhala processen i ytterligare två år, och hans val av efterträdare, den lika impopuläre Emmanuel Shadary. 

Mot Shadary ställde en enad oppositionskoalition upp med en gemensam kandidat, den tidigare affärsmannen Martin Fayulu. Men strax innan deadline för kandidaturer i somras valde Felix Tshisekedi att bryta sig ur alliansen och ställa upp på egen hand. 

Tshisekedi hade bara ett halvår tidigare tagit över partiet UDPS från sin far Étienne Tshisekedi som avlidit. Redan då haglade anklagelserna om att Tshisekedi köpts av Kabila för att splittra oppositionen. Hans far byggde sin politiska karriär på att växla mellan roller i regering och opposition och det ser ut som om junior valt samma strategi.

Inför valet hade Fayulu en betryggande marginal i opinionsundersökningarna på runt 40 procent av rösterna mot de två andra kandidaterna som låg kring 20-procentsstrecket. Siffrorna ska ha stått sig i valresultatet, enligt katolska kyrkan som hade 40 000 valobservatörer utspridda över landet. 

Men så plötsligt tycks Fayulus och Shadarys siffror ha förväxlats. Det verkar som om Kabila insett att en fejkad Shadary-seger aldrig skulle accepteras och att han och valkommissionen Ceni i stället valt att satsa på Tshisekedi som setts som mer samarbetsvillig.

Joseph Kabila.
Joseph Kabila. Foto: Frank Franklin II, AP

Det är sannolikt inte sista gången vi ser Kabila, som i intervjuer inför valet inte uteslutit en framtida comeback i politiken. Kabila är fortfarande relativt ung. När han tog över makten 2001 var han bara 29 år gammal och världens då yngsta statschef. Fadern Laurent Kabila hade mördats någon vecka tidigare och sonen Joseph sågs som en temporär lösning. 

Men han skulle stanna i nästan två decennier. Kabila största bedrift var under det första året då han fick slut på det stora kontinentala krig som plågade landet. Men freden kom aldrig och styret har sedan dess präglats av samma korruption och inkompetens som hos företrädarna.

Felix Tshisekedi är lika oerfaren och har liksom Kabila ärvt hela sitt politiska kapital av sin far. Kan han bryta med familjetraditionen och distansera sig från mannen som hjälpte honom till makten? Det blir en avgörande fråga.

En mer akut fråga är om de många rebellgrupper med politiska kopplingar som härjar i olika delar av landet kommer att acceptera valmyndighetens och regeringens fiffel. Om de inte gör det kommer Tshisekedis valvinst att bli en Pyrrhusseger. En fejkad sådan.