Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-28 22:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/erik-esbjornsson-viruset-monumental-utmaning-for-varldens-svagaste-sjukvard/

Världen

Erik Esbjörnsson: Viruset monumental utmaning för världens svagaste sjukvård

I Nigeria har en italiensk man insjuknat i covid-19.
I Nigeria har en italiensk man insjuknat i covid-19. Foto: Sunday Alamba/AP

Det första fallet av det nya coronaviruset har bekräftats i Afrika söder om Sahara och det är i den nigerianska megastaden Lagos som en italiensk man har insjuknat. Fallet är med all sannolikhet bara starten på vad som kommer att bli en monumental utmaning för länderna med världens svagaste sjukvårdssystem. 

”Jag vill inte på något sätt underdriva vad som händer i Kina. Men denna sjukdom skulle i Afrika vara mer dramatisk än om den är i Kina. Nyckelfrågorna är: kommer detta till Afrika, och om så sker, kommer hälsosystemen att bli överbelastade?” 

Det var i mitten av februari, vid en amerikansk vetenskapskongress i Seattle, som Microsoftgrundaren och filantropen Bill Gates ställde dessa två nyckelfrågor.  

Vi vet nu svaret på den första: det nya coronaviruset har bekräftats i Nigeria, meddelade lokala myndigheter på fredagsmorgonen. Det är det tredje fallet i Afrika. Tidigare har en person i Egypten och en i Algeriet smittats. 

I Nigeria handlar det om en italiensk affärsman som insjuknat i covid-19 i megastaden Lagos vid Atlantkusten och man får hoppas att han utan långvarig kontakt med andra människor tog sig från flygplatsen till de glesare befolkade stadsdelarna Ikoyi och Victoria Island där de flesta européer bor under sina vistelser i Lagos. 

För en okontrollerad smittspridning på fastlandsdelen av staden, som uppskattas ha över 20 miljoner invånare, är en mardröm ur epidemiologisk synvinkel. Under de senaste två månaderna har vi sett bilder från Kina, därefter Sydkorea, Japan och nu europeiska länder, där poliser i skyddsutrustning upprättar karantänszoner, hälsovårdspersonal som på fullt utrustade infektionskliniker tar hand om bekräftade fall och myndighetsföreträdare som på dagliga presskonferenser berättar om hur det går med spårningen av kontakter med insjuknade. 

Om kinesiska och italienska myndigheter trots kraftansamlingen är överväldigade – hur ska det då gå i Nigeria? 

Bill Gates sade i sitt anförande att om viruset får fäste i Afrika kan det utvecklas till en pandemi med 10 miljoner dödsfall. Hittills har kontinenten räddats av sin brist på ekonomisk utveckling och den isolering det inneburit när det gäller kontakter med andra kontinenter. Men även ett fattigt land som Etiopien råkar ha Afrikas främsta nod när det gäller internationella resor och det är bara en tidsfråga innan viruset får fäste i fler länder söder om Sahara. 

– Från början sade WHO att vår största oro är min kontinent (Afrika, reds anm) för de flesta länder har svaga hälsosystem, sade WHO-chefen Tedros Adhanom vid en presskonferens på torsdagen, på en fråga om hur WHO kommer att assistera de afrikanska länderna. 

Hans kollega Mike Ryan fyllde i:

– Afrika har en vana vid epidemier, det finns motståndskraft. Vad vi måste göra är att ge resurser till många länder, samtidigt som de hanterar andra sjukdomsutbrott. 

Denna försiktiga optimism kan ställas mot den realism som en bekant i Nairobi ger uttryck för i en statusuppdatering i en meddelandeapp: 

”Om vi inte kan hantera ett vanligt kolerautbrott, hur ska det då gå med corona?”

I Kenya och flera andra länder är frustrationen dessutom stor över att runt 5.000 afrikanska utbytesstudenter i Wuhan inte evakuerats av sina respektive regeringar. 

Det har nu gått sju dagar sedan det senaste fallet av ebola upptäcktes i östra Kongo och mycket pekar mot att myndigheterna är på väg att få bukt med smittspridningen, 1,5 år efter att det första fallet upptäcktes. Det största utbrottet av sjukdomen, i Västafrika för fem år sedan, pågick under tre år. Och då är ebola ett virus som har stora svårigheter att hoppa från person till person och dessutom dödar i alltför hög utsträckning och hastighet för att det ska kunna spridas i pandemiska proportioner. 

Det pågående mässlingsutbrottet i Kongo, som under ett år smittat uppskattningsvis 250.000 personer och dödat över 6.000, är en bättre indikation på vad som kan hända med coronaviruset i Afrika.

Dessa två sjukdomar illustrerar den största utmaningen, och det är bristen på förtroende mellan invånare och myndigheter som blivit förödande i smittskyddsarbetet. Och där kan varken WHO eller någon annan aktör hjälpa. 

Läs mer:

Kristen sekt som spred viruset väcker ilska i Sydkorea