Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Zuma kan fortfarande rädda ansiktet

Jacob Zuma. Arkivbild.
Jacob Zuma. Arkivbild. Other: Themba Hadebe/AP

Striden mellan ANC och dess tidigare partiledare Jacob Zuma har utvecklats till ett kommunikativt pingpongspel som sker i öppna kanaler. Partiet sätter hårt mot hårt och Zuma har nu kvällen på sig att lämna sitt ämbete – annars väntar misstroendevotum i parlamentet på torsdagen.

Knappt hade presidenten avslutat sin ”monolog” från presidentbostaden i Pretoria, en intervju med statliga tv-bolaget SABC där reportern knappt fick ordet under 30 minuter, förrän ANC svarade honom från partihögkvarteret i Johannesburg. För ett parti som präglats av splittring men som alltid hållit sina angelägenheter inom partiet för att visa enighet utåt måste det vara en ovan känsla att via nationella medier framföra dessa krav till varandra.

Läs också: Zuma håller tal i kväll

Jacob Zuma, som på tisdagen ställdes inför ett ultimatum att avgå eller avsättas i parlamentet, föreföll hårdnackad i sitt motstånd mot kraven i samtalet som sändes vid 14-tiden på onsdagseftermiddagen.

Han sade sig inte förstå vilka fel han gjort som skulle tvinga honom att lämna sitt ämbete och talade till och med om att regera fram till nästa val, som om han vore helt omedveten om vilket opinionsmässigt sänke han är för ANC.

Hans förslag, om att storsint korta sitt innehav och kliva av i juli, gick ut på att efterträdaren Cyril Ramaphosa behöver introduceras till Zumas presidentkolleger inom regionala samarbetsblock som SADC, Brics och AU för att de ska veta att Ramaphosa är en ”god kamrat”. Vilket annat land försenar sina maktskiften för att det ska passa regionala samarbeten, kan man fråga sig.

Vidare talade Zuma om att han och Ramaphosa ska haft en överenskommelse om att regera tillsammans så att Ramaphosa ska bli varm i kläderna inför det uppdrag som väntar. ANC slår två flugor i en smäll och visar samtidigt nödvändig enighet utåt, resonerar Zuma.

Det är som en fotbollsspelare som efter matchen föreslår att man ska justera resultatet till 1–1 så att alla blir glada.

ANC:s talespersoner tog till orda bara någon timme senare, från partihögkvarteret Luthuli House i centrala Johannesburg. Deras uttalanden präglades av tillförsikt men tonen var fortsatt bestämd. Man har kommit överens i parlamentsgruppen om att rösta mot Zuma i den förtroendeomröstning som planerats till torsdagen i Kapstaden. ANC har alltså redan tagit indirekt stöd av oppositionen i hoten mot Zuma.

Tonen hos ANC och Zumas löfte i slutet av eftermiddagens anförande om att återkomma med ett officiellt uttalande senare under dagen tyder på att läget inte är helt låst.

Skulle ANC tvingas rösta med oppositionen för att bli av med sin egen president är det onekligen en förödmjukelse. Men än mer genant torde det vara för Zuma, att han är så impopulär hos partiet att de utsätter sig för detta nederlag bara för att slippa honom. Hans uttåg skulle då präglas av skam och förnedring.

I stället blev tv-samtalet under eftermiddagen en möjlighet för Zuma att tala till de många ANC-medlemmar som trots allt stöttat honom under åren. Han fick lägga ut texten i lugn och ro om att han anser sig vara felaktigt behandlad, att han inte håller med partiledningen och att han inte gjort något som helst fel. Där räddade han sitt ansikte, åtminstone i den egna tankevärlden, vilket bäddar för en sorti på egna fötter innan han släpas ut av vakterna.

ANC har sagt att han har till midnatt på sig att bestämma sig. Planen ligger fast – omröstning på torsdagseftermiddagen och val av ny president på fredagsmorgonen.

När Zuma talade om hur viktigt det är med en lång övergångsperiod som sker under ordnade former ignorerade han helt det faktum att hans företrädare Thabo Mbeki aldrig gavs den chansen när han besegrades av Zuma i en maktkamp för tio år sedan.

Mbeki valde att kasta in handduken hellre än ställas inför förnedringen. Bli inte förvånade om Zuma gör detsamma. Men klockan tickar och snart är det midnatt.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.