Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 16:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/erik-ohlsson-amerikanska-attacker-mot-mal-inne-i-iran-kan-inte-uteslutas/

Världen

Erik Ohlsson: Amerikanska attacker mot mål inne i Iran kan inte uteslutas

En stillbild från en video som publicerats av iransk tv som ska visa missilerna som träffade amerikanska mål i Irak. Foto: IRIB/AFP

Vad betyder den iranska vedergällningen mot USA-basen i Irak? Erik Ohlsson, DN:s Mellanösternkorrespondent, besvarar fyra frågor om onsdagsnattens attack.

Vad innebär Irans attack?

Från iranskt perspektiv är attackerna logiska. Sedan USA:s drönare dödade toppgeneralen Qassem Soleimani på Bagdads flygplats natten mot den 3 januari, har Irans ledarskap hotat - utlovat - repressalier mot amerikanska militära installationer. Hämnden kom nu.

Hur kan USA svara?

USA kan exempelvis slå mot Iran från sina baser i Bahrain och Qatar, samt från hangarfartyget USS Harry S Truman som finns i farvattnen utanför Iran och som ingår i en så kallad carrier strike group, en anfallsgrupp som förutom hangarfartyget - som hyser över 50 stridsplan och attackhelikoptrar - består av en missilkryssare och tre jagare.

Om USA svarar på attacken har Iran hotat med att attackera mål i USA – med vilka medel kan Iran göra det?

Iran har en massiv arsenal av ballistiska missiler, som kan nå vilket mål som helst i regionen och kryssningsrobotar som kan nå Europa, men de har inte kapacitet att nå amerikansk mark. Däremot har de ju stora möjligheter att slå mot amerikanska intressen - USA:s allierade och platser i regionen med amerikanska medborgare, med terroraktioner, hybridkrig och andra okonventionella krigsmetoder.

Är ett storkrig nära förestående?

Det beror ju naturligtvis på om USA väljer att möta den iranska vedergällningen med ytterligare upptrappning – det som ligger närmast till hands i så fall är ju attacker mot mål inne i Iran. Det är ett minst sagt riskabelt spel, men överbefälhavaren Donald Trump har ju agerat impulsivt tidigare under den uppkomna krisen, även om han i nuläget uppenbarligen väljer att spela ned Irans straffaktion. Med andra ord, amerikanska attacker på iranskt territorium kan inte uteslutas.

Läs mer: Svenska soldater i Irak oskadda

Björn af Kleen: En ödesstund för Donald Trump