Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-22 02:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/erik-ohlsson-boris-johnsons-utspel-forsamrar-oddsen-for-fortsatt-karnenergiavtal/

Världen

Erik Ohlsson: Boris Johnsons utspel försämrar oddsen för fortsatt kärnenergiavtal

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Foto: Paul Faith/AFP

Avtalet om begränsning av Irans kärnteknik vacklar. EU-länderna som ingår i avtalet är inte längre eniga. Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vill ha en överenskommelse som passar USA-presidenten Donald Trump. Iran vägrar.

Med den mest överhängande krigsrisken mellan Iran och USA överstånden försöker nu EU bidra till att normalisera läget. Ett viktigt steg för att minska spänningen är att reparera det skamfilade avtalet om begräsning av den iranska kärntekniken. 

Avtalet, som i dagligt tal går under det tungvrickande namnet JCPOA, har befunnit sig i ett tomrum sedan USA ensidigt sade upp överenskommelsen för ett och ett halvt år sedan.  

Avtalet beskrevs som historiskt när det skrevs under sommaren 2015. Efter åratal av kniviga förhandlingar lyckades sex stormakter förmå Iran att erbjuda insyn i sitt atomenergiprogram. Allt för att undvika att landet utvecklar kärnvapen.

Dåvarande USA-presidenten Barack Obama var en drivande kraft i överläggningarna. Men hans efterträdare Donald Trump vände eftertryckligt överenskommelsen ryggen.

De övriga parterna i avtalet – Frankrike, Storbritannien, Tyskland, Kina och Ryssland – har sagt att de tänker försöka hålla liv i överenskommelsen. Trots att de senaste veckornas spänning mellan USA och Iran tycks ha försämrat förutsättningarna för avtalet ytterligare.

Efter USA:s dödliga attack mot den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani sade den iranske presidenten Hassan Rouhani att Iran känner sig tvingade att göra avsteg från sina åtaganden i JCPOA. 

Den 5 januari meddelade också Iran att de inte längre tänker följa den begränsning av anrikning av uran som finns i JCPOA. Detta fick i tisdags Storbritannien, Frankrike och Tyskland att utlösa avtalets så kallade tvisteklausul. Något som svart på vitt visar att parterna inte är överens.

EU-medlemmarna Storbritannien, Frankrike och Tyskland spelar viktiga roller i kärnavtalet. De övriga länder som slöt avtalet är Ryssland och Kina samt USA, som ju hoppat av.

Trots dispyten som seglat upp framhåller det officiella EU hur viktigt det är att JCPOA bibehålls. 

Charles Michel. Foto: Thierry Roge/AFP

– Det är nödvändigt för den globala säkerheten, sade Charles Michel, ordförande i Europeiska rådet, i en intervju i förra veckan.

Europeiska rådet är forumet för EU:s stats- och regeringschefer. Michel deklarerade att alla EU-länder står bakom JCPOA och att han personligen uppmanat Irans president Rouhani att fortsätta hålla fast vid överenskommelsen.

Men den europeiska enigheten är skenbar. Tidigare i veckan föreslog den brittiske premiärministern Boris Johnson att JCPOA ska ersättas med en överenskommelse som USA:s president Trump kan ställa sig bakom. Av kommentarerna att döma är Boris Johnsons idé inte förankrad i hans egen regering.

Irans president Hassan Rouhani. Foto: AFP Photo/Ho/Iranian Presidency

Irans Hassan Rouhani var snabb med att avfärda uppkastet:

– Jag förstår inte hur premiärministern i London (Boris Johnson) tänker (...), allt Trump gör är ju att bryta löften, sade Rouhani på onsdagen vid en presskonferens i New Delhi, där han han medverkade i ett säkerhetsforum.

– Den rätta vägen är att återvända till kärnavtalet, fastslog den iranske presidenten.

Hassan Rouhani kritiserade också EU-ländernas beslut att hänvisa till tvisteklausulen. Han menar att det är EU som inte levt upp till avtalets åtaganden.

Så även om EU betonar kärnavtalets betydelse är det en svårt skadskjuten överenskommelse som parterna nu ska försöka få liv i. Och det har inte blivit lättare sedan Storbritanniens Boris Johnson krupit in i famnen på Donald Trump.