Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-19 22:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/erik-ohlsson-den-osynlige-shejken-stakar-ut-en-ny-vag-for-terrorsekten-is/

Världen

Erik Ohlsson: ”Den osynlige shejken” stakar ut en ny väg för terrorsekten IS

Abu Bakr al-Baghdadi. Foto: AFP

IS fruktade ledare, ”den osynlige shejken” Abu Bakr al-Bagdadi, flera gånger dödförklarad, har framträtt i ett videoklipp som visas på sociala medier. Hur viktig är al-Bagdadi i dag? DN:s Mellanösternkorrespondent Erik Ohlsson svarar på tre frågor.

Rätta artikel

Vad betyder det för IS som organisation att ledaren Abu Bakr al-Bagdadi framträder?

Det är oerhört viktigt. För en dryg månad sedan förlorade IS den sista skärvan av sitt självutropade ”kalifat” i Syrien/Irak, Bahguzdistriktet i östra Syrien.

Detta var självklart en prestigeförlust. Kalifatet har ju varit en central del i IS anspråk att representera hela världens muslimer. Nu är plötsligt Abu Bakr al-Bagdadi ”kalifen utan land”.

Men förra veckan tog ju IS på sig de massiva terrorattackerna på Sri Lanka, något som al-Bagdadi tar upp i sitt tal. Man kan säga att han stakar ut en annan väg för IS, där de försöker göra skada mot västvärlden och ”otrogna” genom självmordsdåd och nålsticksoperationer, utan sitt eget territorium.

Läs mer: Uppgifter: IS-ledaren uppmanar till ”utnötningskrig”

Kan man vara säker på att det verkligen är IS-ledaren som framträder i filmklippet?

Det går ju aldrig att vara hundraprocentigt säker. Klippet sänds i efterhand och det finns naturligtvis möjligheter att manipulera. Men mönstret för publiceringen följer det modus som al-Bagdadi följt tidigare, de fåtal gånger han framträtt.

Hur kommer det sig att ”kalifen” är så svårfångad?

Det kan man verkligen fråga sig. al-Bagdadi har ett pris på sitt huvud på 20 miljoner dollar. Amerikansk underrättelsetjänst har dödat hela den inre kretsen av IS-ledare närmast under al-Bagdadi – 42 personer – i flygattacker. 

IS-ledaren har rimligen tillgång till en lojal väktarstyrka med extremt god lokalkännedom över gränstrakterna mellan Syrien och Irak, och han undviker all signalbunden kommunikation för att inte kunna spåras. Men det är ändå märkligt att världens starkaste militärmakt, som jagat al-Bagdadi dygnet runt de senaste fem åren, inte lyckats spåra upp och oskadliggöra honom.