Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-18 16:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/erik-ohlsson-fredssamtalen-om-jemen-hogt-spel-av-fn-medlaren/

Världen

Erik Ohlsson: Fredssamtalen om Jemen – högt spel av FN-medlaren

01:53. Fredssamtalen om Jemen har nu inletts på Johannesbergs slott i Uppland. De stridande parterna i konflikten har dock redan kommit överens om ett stort fångutbyte.

De två huvudaktörerna i Jemenkriget har påbörjat förhandlingarna – eller ”konsultationerna” – om en politisk lösning på konflikten. FN:s särskilda Jemensändebud Martin Griffiths och Sveriges utrikesminister Margot Wallström mötte pressen på Johannesbergs slott utanför Rimbo, där samtalen hålls.

Erik Ohlsson
Rätta artikel

Vilken linje verkar FN-medlaren följa?

– Martin Griffiths sade sig vara ”överambitiös, men inte överoptimistisk”. En förståelig hållning: han har att göra med två parter – huthierna och Jemens regering – som inte talat med varandra på över två år och som för två månader sedan ställde in ett redan planerat fredssamtal i Genève med kortast möjliga varsel.

– Å andra sidan drog sig inte Griffiths heller för att adressera svårlösta frågor: nödvändigheten att öppna ”livlinor” som den nu belägrade flygplatsen i huvudstaden Sanaa, vikten att få ett fungerande centralbankssystem och, inte minst, det skriande behovet att snarast få till stånd en vapenvila.

TV: Fem svar om konflikten i Jemen

Sveriges utrikesminister Margot Wallström och FN:s särskilda Jemensändebud Martin Griffiths.
Sveriges utrikesminister Margot Wallström och FN:s särskilda Jemensändebud Martin Griffiths. Foto: Beatrice Lundborg

Är det realistiskt att tro att allt detta kommer att uppnås under samtalen?

– Nej, vilket också utrikesminister Margot Wallström antydde. På så vis spelar FN-medlaren högt. En del av hans anförande får väl också kategoriseras som ”pep talk”. Av korridorsnacket efter presskonferensen framgick att arrangörerna är nöjda med om mötet kan avslutas i relativ enighet – inom en vecka, har det sagts – och att de bägge parterna kan lämna Roslagen med en ny plats och en ny tid för fortsatta samtal inskrivet i sina almanackor.

Konflikten i Jemen beskrivs ofta som ett ”war by proxy”, krig genom ombud, där Saudiarabien backar upp regeringssidan medan huthierna får stöd av Iran. Men varken saudier eller iranier är närvarande i Sverige. Berördes detta av FN-medlaren?

– Martin Griffiths var tydlig med att fredssamtalen är en angelägenhet för Jemen. ”Jemeniter ska bestämma över Jemens framtid.” Men naturligtvis är han väl medveten om utomstående uppbackares roll. Mötet på Johannesberg hade ju knappast kommit till stånd om inte Saudiarabien fallit i onåd hos USA efter avslöjandena om mordet på journalisten Jamal Khashoggi. Därmed kände sig saudierna tvungna att sänka sin kompromisslöst krigiska profil i Jemen.

– Dock hade det nog varit att gapa över för mycket för FN om de blandat in Saudiarabien, Iran och för den delen USA i det här skedet av förhandlingarna.