Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Jemenkriget hotar inte oss i väst – därför är det tyst

Foto: Abdo Hyder/AFP

Civila lämnar den jemenitiska hamnstaden Hodeidah i panik. Det berättar ett ögonvittne för DN. Den saudiledda attacken mot Hodeidah, som inleddes på onsdagen, befaras fördubbla antalet svälthotade i Jemen och kräva hundratusentals liv.

Invånarna Hodeidah vid Röda havet befinner sig i ett dödligt skruvstäd. På ena sidan finns de anfallande luftstridskrafterna och marktrupperna från bland annat Förenade Arabemiraten (UAE) och Saudiarabien. På den andra: de väpnade huthierna som kontrollerar halvmiljonstaden och som tvångsrekryterar unga män och hotar att använda civila som mänskliga sköldar.

Det berättar den jemenitiska journalisten Basem Jenani för DN via meddelandeappen Whatsapp. Jenani befinner sig strax söder om Hodeidah. Det han bevittnar kan vara början på en omfattande flyktingkatastrof.

”Många av Hodeidahs invånare försöker lämna staden för att undkomma flygbombningar och markstrider. Kustvägen är igenkorkad med trafik just nu. Andra har bestämt sig för att stanna. De gömmer sig inomhus, panikslagna och rädda”, skriver Basem Jenani, ung frilansjournalist som understryker att han är oberoende i konflikten.

Den jemenitiska regerings­armén, understödd av UAE och Saudiarabien, inledde sitt väntade anfall mot Hodeidah tidigt på onsdagsmorgonen svensk tid. Anfallet riktades inledningsvis mot den internationella flygplatsen omedelbart söder om staden.

UAE, som varit drivande i attacken, gav tidigare i veckan hjälporganisationer och andra internationella aktörer 72 timmar på sig att lämna Hodeidah.

Såväl FN:s medlare Martin Griffiths som världsorganisationens generalsekrerare Antonio Guterres har i det längsta försökt att förhindra attacken. Skälet till det är Hodeidahs strategiska betydelse som inskeppningshamn för livsmedel, läkemedel och medicinsk utrustning till Jemen, som redan tidigare är skådeplatsen för den värsta pågående humanitära krisen i världen.

Om fartygstrafiken till Hodeidah stängs av kan antalet svälthotade människor i Jemen stiga från åtta till 18 miljoner människor, eller dryga två tredjedelar av landets sammanlagda befolkning.

Till detta kommer den överhängande faran att stadens omkring 500.000 invånare drabbas av offensiven.

– Ett angrepp på eller en belägring av Hodeidah kommer att påverka hundratusentals människor, säger Lisa Grande, FN:s Jemen­koordinator, som tillägger att ”offensiven kan komma att kosta över 250.000 människor allt, till och med deras liv.”

Läs mer: FN:s säkerhetsråd i möte om Jemen

Men den saudiledda alliansen är fast besluten att åstadkomma en vändpunkt i den utdragna konflikten, som hittills berövat mer än 10.000 människor livet. Saudierna hävdar att Hodeidah är ett smuggelcentrum för iransktillverkade vapen, bland annat missiler som avfyras mot storstäder i Saudiarabien. Anklagelserna avfärdas kategoriskt av såväl huthierna som Teheran.

Huthierna har också beskyllts för att ha försvårat en del av bistånds­operationerna och för att ha stulit hjälpsändningar. De anklagas också för mord, tortyr, kidnappningar och andra människorättsbrott i de områden de kontrollerar.

När huthierna väl jagats ut från Hodeidah planerar saudikoalitionen att sätta in en attack mot huvudstaden Sanaa, som även den hålls av huthierna.

Men risken är överhängande att striderna i Hodeidah blir både långdragna och blodiga. För Saudi­arabien, den dominerande kraften i den så kallade regeringstrogna koalitionen, har varit allt annat än militärt framgångsrika i Jemen, trots sitt stora övertag i flygstridskrafter. Huthierna är krigsvana och känner den jemenitiska terrängen – de har slagits mot olika fraktioner i landet så gott som oupphörligt i nästan 20 års tid.

DN har varit i kontakt med journalisten Ahmed Baider som nyligen lämnade Jemen och nu befinner sig i Kairo. Han säger att attacken mot Hodeidah, förutom de humanitära konsekvenserna, också hotar att omintetgöra det lilla fredshopp som ändå fanns.

– FN-medlaren Martin Griffiths har ju annonserat att han ska lägga fram en ny fredsplan för Jemen inför FN:s säkerhetsråd i nästa vecka. Men om striderna på marken eskalerar lär det bli ännu svårare att få parterna till förhandlingsbordet, säger Baider och tillägger:

– Sanningen är att ingen vet var detta tar vägen.

Läs mer: Anfall mot viktig hamnstad i Jemen 

Jemen. Hundra år av konflikt

Jemenkriget, som pågått i över tre år nu, har en lång och komplex ­förhistoria. Här är några håll­punkter:

1918: Nordjemen blir självständigt från det sönderfallande osmanska riket, som en monarki.

1962: Det nordjemenitiska kungadömet störtas i en militärkupp som stöds av Egypten.

1967: Den brittiska kronkolonin Aden slås samman med Sydarabien och bildar Sydjemen.

1970: Sydjemen utropas till en socialistisk folkrepublik och får stöd av bland andra Sovjetunionen.

1978: Ali Abdullah Saleh, överste i pansartrupperna, utropas till president i Nordjemen.

1990: Nord- och Sydjemen slås ihop. Den nya republiken Jemen styrs av Saleh.

1994: Sydjemen ser sig som samgåendets förlorare och gör ett utbrytningsförsök, som slås ned av Saleh.

2000: Det amerikanska krigsfartyget ”USS Cole” attackeras i hamnstaden Aden. 17 örlogsmän dödas. al-Qaida tar på sig skulden för attentatet.

2004: Hussein al-Huthi, ledare för zaidierna, en shiamuslimsk sekt, gör uppror i norr.

2009: Terrorgruppen al-Qaida befäster sig närvaro i Jemen genom att bilda AQAP, al-Qaida på den Arabiska halvön.

2011: Inspirerade av den arabiska våren genomför unga jemeniter ­gatuprotester, som slås ned av Saleh.

2012: President Saleh avgår. ­Vicepresidenten Abdrabbu Mansour Hadi tar över som interimspresident.

2014: Huthierna har ökat sitt in­flytande. De får stöd av den avgående Saleh, som vill komma tillbaka till makten. President Hadi förlänger sin övergångsperiod med två år, utan val eller folkomröstning.

2015: Huthierna har avancerat till Jemens huvudstad Sanaa. ­President Hadi flyr till Saudiarabien. En ­koalition ledd av Saudiarabien börjar bomba huthikontrollerat område.

2016: FN försöker medla men misslyckas. Den humanitära katastrofen fördjupas. Saudikoalitionen anklagas för krigsbrott.

2017: Hjälporganisationer vädjar om eldupphör för att kunna hjälpa ­civila, men förgäves. En koleraepidemi drabbar över en miljon jemeniter.

2018: USA blir alltmer involverat i kriget. Saudikoalitionen gör militära framryckningar. Huthierna svarar med missilbeskjutning mot städer i Saudiarabien.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.