Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-23 19:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/erik-ohlsson-ledarens-utspel-vittnar-om-irans-pressade-sits/

Världen

Erik Ohlsson: Ledarens utspel vittnar om Irans pressade sits

Hassan Rouhani talade i Teheran på tisdagen. Foto: Irans presidentkansli via AP

Irans maktetablissemang är pressat. Därför måste president Hassan Rouhani agera beslutsamt. Det är i ljuset av detta man ska betrakta presidentens besked om att gripa de som ansvarar för flygolyckan utanför Teheran för en vecka sedan.

Den 71-årige presidenten besökte på tisdagen en jordbruksutställning i Teheran. Men att det inte är grödor och utsäden som upptar Rouhanis tankar stod klart under pressmötet efter besöket. 

President Rouhani, som var klädd i svart långrock och turban, den mundering som brukar bäras av Irans skriftlärda, uttalade sig om den fatala flygkraschen utanför Teheran som dödade alla 176 ombord och som orsakades av en missil som militärstyrkan Revolutionsgardet avfyrade av misstag.

Rouhani deklarerade att flera personer gripits för sin inblandning i händelsen. Han utlovade också att en specialdomstol ska inrättas, med uppdrag att utreda hur det ”oförlåtliga misstaget” kunde inträffa.

Presidenten tog också upp frågan varför regeringens talesmän som mötte pressen först blånekade att planet från Ukrainan International Airlines alls skjutits ned.

– Jag vill att våra tjänstemän förklarar detta för folket, sade Rouhani på tisdagen.

Det fanns på tisdagen inga detaljer om vilka som gripits eller vad de formella misstankarna handlar om. Men det är ingen tvekan om att presidenten nu är angelägen att visa att det iranska ledarskapet verkligen vill gå till botten med traumat. 

Iran är ökänt för sina hårda strafflagar. Även om antalet verkställda dödsstraff gått ned, är Iran vid sidan om Kina det land som avrättar flest dödsdömda.

En av dem som sitter i iransk dödscell är den svensk-iranske läkaren och forskaren Ahmadreza Djalali, som greps i Teheran i april 2016 när han skulle hålla föredrag om katastrofmedicin. Djalali anklagades för spioneri och dömdes till döden i oktober 2017.

Det blåser hårt på den iranska toppen just nu. Det har i dag gått precis en vecka sedan flygkatastrofen utanför Teheran, och kritiken mot makthavarna har bara ökat i styrka och omfattning. Det gäller såväl Rouhani och hans administration som de religiösa makthavarna med ayatolla Ali Khamenei i spetsen.

Och fördömandena kommer inte bara från de som går ut på gatan och demonstrerar runt om Iran. Även personer som vanligtvis inte tar bladet från munnen höjer nu rösten. Exempelvis den före detta presidentkandidaten Mehdi Karroubi, som suttit i husarrest i nästan nio år. Karroubi har skrivit ett öppet brev till den allerhögste ledaren Khameini och anklagat honom för att vara ”olämplig” att leda landet. 

Irans vanligtvis hårt statsstyrda massmedier har rapporterat ovanligt öppet om det inrikespolitiska kaoset i flygkraschens spår. Några välkända tv-profiler har lämnat sina jobb i protest mot den bristfälliga och felaktiga information som spreds efter katastrofen.

Saba Rad, nyhetsankare på Irans stats-tv, säger enligt The Guardian att hon helt enkelt inte kan fortsätta sitt jobb efter det som hänt.

Även utifrån ökar trycket mot regimen. De länder vars medborgare drabbats hårdast av flygkatastrofen, bland dem Kanada, Ukraina, Afghanistan och Sverige, har bildat en påtryckningsgrupp som ska sammanträffa i London på torsdagen. Sveriges utrikesminister Ann Linde meddelar via Twitter att hon kommer att medverka i mötet.

Samtidigt fortsätter gatuprotesterna. 30 personer har gripits i den senaste vågen av demonstrationer, enligt de officiella uppgifterna, samtidigt som myndigheterna säger sig ha ”tolerans mot legala protester”, enligt Reuters.