Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Ny proteströrelse växer fram i Tunisien

Other: FETHI BELAID

Tunisien skakas av omfattande gatuprotester. Det var här den ”arabiska våren” drog i gång för sju år sedan. Är det en ny vår på gång? DN:s Mellanösternkorrespondent Erik Ohlsson reder ut frågan.

Vad handlar protesterna om?

Det tunisiska parlamentet klubbade nyligen igenom ett skattehöjningspaket som kommer att slå hårt särskilt mot de inkomstsvaga grupperna i samhället. Det blev droppen för många tunisier, som ända sedan revolutionen år 2011 väntat på att ekonomin skulle ta fart. I stället har det blivit tvärtom.

Varför är ekonomin så dålig?

Regeringen har inte lyckats bemästra inflationen och heller inte klarat av att skapa jobb åt de unga – nära 40 procent av landets drygt 11 miljoner invånare är under 24 år. Turismen, en av landets huvudnäringar, har inte hämtat sig från de blodiga terrorattacker som IS utförde i Tunis och Sousse för två och ett halvt år sedan.

Förra året fick Tunisien ett stödlån av Internationella valutafonden på motsvarande 230 miljarder kronor, men lånevillkoren är strikta med krav på att den tunisiska regeringen balanserar statsbudgeten. Konsekvenserna av detta ser vi nu.

Går det att jämföra med protesterna 2011, som startade den ”arabiska våren”?

För sju år sedan var protesterna betydligt mer omfattande. Då gick hundratusentals tunisier ut på gatorna för att visa sitt missnöje mot den korrupte presidenten Zine Abidine Ben Ali, som valde att avgå och fly landet den 14 januari 2011. Men det är inte omöjligt att dagens protester kommer att växa, och en ny rörelse håller på att ta form bland de missnöjda, kallad Fesh-Nestanew (ungefär: ”Vad väntar vi på”).

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.