Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-20 23:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/erik-ohlsson-teheran-anhaller-om-storsta-mojliga-tystnad/

Världen

Erik Ohlsson: Teheran anhåller om största möjliga tystnad

Foto: HO

Offren i flygkatastrofen utanför Teheran sörjs i fyra världsdelar. Men det iranska ledarskapet vill ha största möjliga tystnad. De uppmanar landets journalister att hålla tyst om uppgifterna att planet kan ha skjutits ned av en missil.

Innebörden i Hesameddin Ashnas meddelande på Twitter går inte att missförstå: en varning till iranska journalister att medverka ”i den psykologiska krigföringen kring det ukrainska flygplanet”.

Hesameddin Ashna är inte vem som helst. Han är en av den iranske presidenten Hassan Rouhanis närmaste män. Ashna var general för Rouhanis kampanj inför presidentvalet 2013. Efter Rouhanis valtriumf belönades Hesameddin Ashna med en roll som rådgivare i presidentadministrationen.

Nu är han således aktivt inblandad i en mörkläggnings- och desinformationskampanj. Irans ledargarnityr vill inte ha någon diskussion alls om uppgifterna att en missil från det iranska luftvärnet ska ha träffat flygplanet.

Termen ”psykologisk krigföring” är ett återkommande tema i detta förnekelsens budskap. Tanken är att omvärlden, i synnerhet den del av den som är lierad med USA, använder flygolyckan som ett sätt att svärta ned och diskreditera Iran i den högspända iransk-amerikanska krisen.

– Alla länder vars medborgare fanns ombord på planet är välkomna att skicka representanter (till Iran), säger regeringens talesperson Ali Rabiei på fredagen.

Rabiei förnekar bestämt uppgifterna om att en missil avfyrats från marken.

Irans Londonambassadör Hamid Baeidinejad säger till Sky News att rapporterna om en missil som olycksorsak är ”fullständigt absurda”. Han avfärdar också uppgifterna om att Iran ska ha jämnat marken i olycksområdet med hjälp av bulldozrar.

– Flygolyckor handlar i allra högsta grad om teknik. Jag kan inte avgöra (orsaken), du kan inte avgöra, reportrarna på plats kan inte avgöra. Inte heller kan en premiärminister eller utrikesminister göra en bedömning, fortsätter Baeidnejad.

Det officiella Iran som innehar den kompetens som ambassadören efterlyser förnekar också bestämt förekomsten av någon missil.

– Jag kan med bestämdhet säga att planet inte träffats av en missil, säger Ali Abedzadeh, chef för Irans motsvarighet till Luftfartsverket, till internationella nyhetsbyråer.

Abedzadeh tillägger att utredningsarbetet kan sträcka sig långt in på nästa år.

Irans ledande officiella nyhetsbyråer, Irna och Fars, har en neutral rapportering om kraschen där det framhålls att haveriutredningen kommer att ske enligt internationell standard.

För en utomstående iakttagare verkar det ganska uppenbart att det officiella Iran ägnar sig åt febril skademinimering. Uttalandena från talesmännen och de myndighetsansvariga påminner om ett uttryck jag lärde mig av den schweizisk-italienska stjärnåklagaren Carla del Ponte: ”muro di gomma”. 

Det betyder ”gummiväggen” och innebär att en fråga eller en begäran besvaras på ett sätt som kan tolkas positivt – men i själva verket är det en skenbar välvilja. Den tilltalade vill bara köpa tid och/eller trötta ut sin motpart. 

Än så länge vet vi inte om Iran tänker agera gummivägg eller erbjuda utomstående utredare full genomsynlighet. Vad som dock står fullkomligt klart är att iranierna har enormt mycket prestige att förlora om de har gjort ett sådant misstag som förs fram av internationella intressenter.

Vad gäller Hesameddin Ashnas fumliga försök till bannlysning av missilteorin så fick det utså mycket kritik i Twittervärlden på fredagen. ”En regeringsföreträdare som hotar det fria informationsutbytet borde genast stängas av från Twitter”, skrev den regeringskritiske twittraren Ayatollah Bonobo (en pseudonym, får man förmoda).

Läs mer

Flygexpert om filmen som sägs visa kraschen: ”Goda skäl att tro att den är äkta”

Iran-ambassadör om bilder på schaktmaskin: ”Absurt”

Utrikesministern bekräftar 17 dödsoffer från Sverige i flygkraschen