Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Erik Ohlsson: Terrorn tar död på turismen i Egypten

Den jihadistiska terrorn håller på att ta död på turismen i Egypten. Den egyptiska turistindustrin, en av världens äldsta, går på knäna.

De jihadistiska terrorister som angriper turistindustrin i Egypten vet vad de gör. Turismen är en av det egyptiska samhällets känsligaste nervändar, en av landets största arbetsgivare och främsta intjänare av utländsk valuta.

Det lågintensiva krig mot turistindustrin som pågår just nu riskerar att vålla Egypten irreparabla skador.

År 2010 var ett rekordår för den egyptiska turismen. Då drog de utländska turisterna in 12,5 miljarder dollar (cirka 107 miljarder kronor) till statskassan. Men sedan dess har det gått brant nedåt.

År 2014 stannade intäkterna vid 7,5 miljarder dollar och förra årets siffra väntas bli ännu sämre.

Vad som hände efter 2010 var att turisterna kom att förskräckas och skrämmas bort av den oro och det våld som följde på den folkliga revolten mot president Hosni Mubarak vårvintern 2011.

Den våldsamma anarkin fortsatte ytterligare ett par år. Sommaren 2014 valdes den hårdföre före detta fältmarskalken Abdelfattah al-Sisi till ny president. al-Sisi har förklarat krig mot terrorismen, men resultaten har uteblivit – terrorattackerna har ökat.

Den militärapparat al-Sisi rullat ut för att stävja terrorn har snarare eldat på polariseringen. Egypten tvingas numera bekämpa terrorsekten Islamiska staten, IS, på sitt eget territorium, främst i den norra delen av Sinaihalvön där det i princip råder krigstillstånd.

Och terrorgrupperna riktar inte bara in sig mot militären, utan även mot turistverksamheten.

Den 31 oktober förra året sprängdes ett ryskt passagerarplan fullt med charterturister över Sinaihalvön. Alla 224 ombord omkom och en terrorgrupp nära lierad med jihadistsekten Islamiska staten (IS) sade sig ha placerat en bomb ombord som orsakade explosionen.

Dådet lade en död hand över turismen i badorten Sharm el-Sheikh på Sinaihalvön.

I torsdags attackerades en turistbuss med israeliska araber vid pyramiderna i Kairo och på fredagen kan dådet mot svenskhotellet i Hurghada läggas till terrorhandlingarna. Ingen grupp har hittills tagit på sig Hurghadaattacken, men dådet har den jihadistiska terrorns signum.

Egypten är ett av världens äldsta turistländer. Redan på 1850-talet lockade den franske romanförfattaren Gustave Flaubert sina landsmän att resa till Kairo för att beskåda de pampiga pyramiderna, den gåtfulla sfinxen och de omkringliggande oaserna.

Ska vi i vår tid få uppleva turismens svanesång i Egypten? Det kan dessvärre bli så, om terrorgruppernas attacker får fortsätta.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.