Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Etiopien har åter internet efter månader utan

Etiopiska internetanvändare kan åter surfa efter att nätet legat nere i tre månader. 

I december ströps internettillgången i många regioner utanför huvudstaden där oroligheter hotade den härskande koalitionens fasta grepp om landet.

Grupper som bevakar internetanvändningen i Etiopien, ett av de sista länderna i Afrika med ett statligt monopol på telekommarknaden, välkomnar försiktigt nyheten.

– Återställandet av Etiopiens internet är en kortvarig seger i en långvarig kamp, säger Peter Micek från gruppen Access Now.

Regeringen anklagas för att försöka stoppa spridningen av nyheter på nätet, och att man organiserar sammankomster.

Det är inte första gången Etiopien stänger ner internet. Så skedde till exempel under flera veckor under protesterna i landet i slutet av 2015 och 2016, vilket väckte kritik från rättighetsgrupper. Senast i somras begränsades internettillgången i hela landet för att försöka stoppa fusk vid examensprov för gymnasieelever.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.