Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

”Etnisk rensning” i syriska Tartus

Efter en våldsam militärinsats i syriska Tartus anklagar Turkiet den syriska regeringen för ”etnisk rensning” i Tartus. Oppositionella talar om en massaker men många frågetecken omgärdar insatsen i Banias.

När syriska regeringsstyrkor under maj månads första dagar slog till vid Medelhavets kust hade de tagit sikte på några av få sunnimuslimska byar i Tartus-provinsen.

Utvecklingen signalerade ytterligare steg mot en konflikt där skiljelinjerna dragits utefter religiös tillhörighet, och på onsdagen anklagade överlag sunnitiska Turkiets utrikesminister Ahmet Davutoglu den syriska regeringen för "etnisk rensning". Syftet med insatsen var, enligt Davutoglu, att karva ut en säker zon för den alawitiska gruppen, som president Bashar al-Assad själv tillhör.

– Vad som oroar oss med Banias-incidenten är att al-Assad har bytt till en ny strategi för att hålla kvar sin makt, genom att utsätta vissa områden för etnisk resning, säger Davutoglu till tidningen Hürriyet.

Exakt vad som hände i Banias med omnejd är svept i svårgenomträngligt dunkel. En våg av människor flydde enligt FN området efter det att ett ännu obekräftat antal människor dödats och många skadats. Oppositionella har överlag pekat ut regimlojala miliser som skyldiga och enligt låga uppskattningar har dussintals dödats. Andra uppger betydligt högre dödssiffror men uppgifterna har inte kunnat bekräftas oberoende.

Statliga syriska medier har rapporterat att regeringsstyrkor dödat stora antal ”terrorister”, vilket i regel avser oppositionella.

Situationen i Syrien blir allt mer oroande för det internationella samfundet. Under dagen välkomnade FN-sändebudet Lakhdar Brahimi att Ryssland och USA enats om att pressa båda sidor i kriget för att stoppa våldet.

Internet, som i ett par dagar var avskuret, fungerade åter på eftermiddagen i flera områden, enligt nyhetsbyrån AFP.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.