Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-27 10:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/ett-halvar-sedan-miljardarsfrun-forsvann-svenska-hundforare-pa-plats/

Världen

Ett halvår sedan miljardärsfrun försvann – svenska hundförare på plats

Bild 1 av 3 Svenska hundförare hjälper till i sökandet efter den försvunna Anne-Elisabeth Falkevik Hagen.
Foto: Lise Åserud/NTB scanpix
Bild 2 av 3 Nya sökningar genomförs vid flera vattendrag under veckan.
Foto: Lise Åserud/NTB scanpix
Bild 3 av 3 Anne Elisabeth Falkevik Hagen försvann från sitt hem den 31 oktober förra året.
Foto: Lise Åserud/NTB scanpix

Det har gått precis ett halvår sedan Anne-Elisabeth Falkevik Hagen, fru till en av Norges rikaste män, försvann från sitt hem.

Nu genomförs nya sökningar i sjöar i närheten – bland annat med hjälp av den svenska polishunden Cross som var med under sökandet efter Kim Wall.

Rätta artikel

I veckan pågår en sökinsats kring två sjöar i närheten av Anne-Elisabeth Falkevik Hagens hem i Fjellhammar utanför Oslo. 

Svenska hundförare har kallats in för att bistå norsk polis. Bland annat Hans Norberg med schäfern Cross som var med under sökningarna efter den svenska journalisten Kim Wall. I det fallet gjorde Cross, en av få hundar i Norden som är specialtränade att söka i vatten, fynd som var avgörande för utredningen.

Läs mer: ”Betydande våldskapacitet” hos kidnapparna i Norge 

– Jag kan egentligen bara bekräfta att vi genomfört våra arbetsuppgifter på plats. En hund som heter Yngve från Östergötland har också varit med. Våra hundar är ju specialtränade att söka vid vatten, säger Hans Norberg, hundförare vid polisregion Mitt.

Schäfern Cross är specialtränad att söka vid vattendrag. I bakgrunden föraren Hans Norberg. Foto: Philippe Rendu

Hans Norberg vill inte säga mer om sökandet och hänvisar till att norsk polis håller i utredningen. På tisdagsförmiddagen säger han att de svenska hundförarna var färdiga med sin insats, och att de var på väg hem för den här gången.

Vattnet som sökts igenom finns precis framför parets bostad, Langvannet. Sökningar har även gjorts i en sjö några hundra meter bort, Vestletjern, skriver VG. Det är första gången som Vestletjern söks igenom. 

– Det är planerade sökningar som vi genomför. De görs inte på grund av någon ny information, säger förundersökningsledaren Tommy Brøske till tidningen.

Under veckan ska det också göras nya sökningar på land i närheten av parets bostad.

Sedan Anne-Elisabeth Falkevik Hagen försvann från sitt hem för sex månader sedan har varken familjen eller polis fått några livstecken från henne. I februari kontaktades polisen av misstänkta kidnappare via en ny digital plattform. I det budskapet fanns inga bevis för att de personerna verkligen har Anne-Elisabeth Falkevik Hagen. Norsk polis uppger att misstanken om att hon är död nu har stärkts.

– Vi har tidigare uttryckt oro att det inte kommit några livstecken och vi kan bara erkänna att den oron har förstärkts. Vi menar att det nu är mindre sannolikt att Anne-Elisabeth är i livet är när vi inledde utredningen. Samtidigt vill jag påpeka att vi inte har några bevis för det motsatta, säger förundersökningsledaren Tommy Brøske till VG. 

Vid försvinnandet den 31 oktober hittade hennes man, Tom Hagen, ett hotbrev skrivet på dålig norska. De misstänkta kidnapparna krävde nio miljoner euro – cirka 92 miljoner svenska kronor – i kryptovalutan monero. De krävde också att polis inte inte skulle blandas in. Därför dröjde det till den 9 januari innan polisen kallade till presskonferens om saken. 

Sedan dess har ett par tusen tips kommit in, och kritik har riktats mot det långa hemlighållandet som kan ha försvårat utredningen och vittnens observationer.

Läs mer: ”Betydande våldskapacitet” hos kidnapparna i Norge