Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-15 05:53 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/ett-tusen-skolor-i-los-angeles-stangdes-efter-bombhot/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Ett tusen skolor i Los Angeles stängdes efter bombhot

Foto: Jonathan Alcorn/Reuters

Över 1.000 skolor i Los Angeles stängdes under tisdagen sedan ett bombhot riktats mot dem. Hotet berörde omkring 640.000 elever och många tusen lärare. Samma hot riktades även mot New York – utan någon stängning av skolorna där.

Hotet, som enligt polisen kom i form av ett mejl, riktades mot elever på ett större antal kommunala skolor och elever och lärare ombads att hålla sig borta från dem och de som redan hunnit ta sig dit skickades hem.

I mejlet stod att eleverna skulle angripas med hjälp av hemgjorda bomber, nervgas, kulsprutor och maskingevär och att det skulle utföras av ”138 kamrater”.

Skolbussar som var på väg till skolorna vände på vägen och körde tillbaka till sina depåer.

Enligt Los Angeles Times skickades hotet till en ledamot i skolstyrelsen. Hotet kom vid femtiden på morgonen lokal tid. Enligt Reuters ska hotet ha kommit via mejl från en ip-adress i Frankfurt, Tyskland.

– Det kommer hot med jämna mellanrum men detta tar vi på största allvar, sa Ramon Curtis Cortines, skolchef för de kommunala skolorna i Los Angeles-området, vid en direktsänd presskonferens.

– Jag kan inte ta chansen att låta elever och lärare gå till skolan i dag. Detta är ett sällsynt hot, sa Corines när han försökte beskriva varför just detta hot skilde sig från mängden.

Samtliga skolor i distriktet, som innehåller 1.087 skolor, skulle enligt Corines sökas igenom under dagen. Varje misstänkt väska, låst rum och person som befann sig på ”fel plats” undersökas. När detta skrivs är det oklart om någon sådan kontroll verkligen kommer att genomföras sedan en icke namngiven federal myndighetsperson uppgivit för Reuters att hotet sannolikt var en bluff.

Skoldistriktet är det nästa största i landet med omkring 640.000 elever i Los Angeles och ett trettiotal mindre förorter. Beslutet att stänga skolorna tvingade föräldrar att återvända från sina arbeten.

Enligt CBS New York och nyhetsbyrån AP skickades samma hot till skolorna i New York där man omedelbart bedömde det som en bluff och valde att inte stänga några skolor.

– Hotet var ett slags massutskick som skickades till ett antal platser på samma gång och det var skrivet på ett sådant sätt att det inte verkade rimligt. Vi har beslutat att hålla våra skolor öppna, sa borgmästaren i New York Bill de Blasio.

I hotet stod bland annat att ”elever på varje skola i New York Citys skoldistrikt kommer att massakreras, utan nåd. Och det finns inget ni kan göra för att hindra det”, uppger AP.

Men detta trodde myndigheterna i New York alltså inte på.

Skolorna i Los Angeles-området kommer att öppna som vanligt på onsdagen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.