Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-26 13:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/ett-virusutbrott-i-slummen-skulle-fa-explosiv-spridning/

VÄRLDEN

”Ett virusutbrott i slummen skulle få explosiv spridning”

Oron är stor för hur Indien skulle klara en snabb smittspridning av det nya coronaviruset. I det tättbefolkade slumområdet Yadav Nagar i Bombay samsas 500 personer om varje toalett och de enkla bostäderna saknar rinnande vatten.
Oron är stor för hur Indien skulle klara en snabb smittspridning av det nya coronaviruset. I det tättbefolkade slumområdet Yadav Nagar i Bombay samsas 500 personer om varje toalett och de enkla bostäderna saknar rinnande vatten. Foto: Mangal Chavan

BOMBAY. Indien med 1,3 miljarder invånare har hittills drygt 150 bekräftade fall av det nya coronaviruset, men oron är stor för att landet är dåligt rustat att klara av en snabb smittspridning. I städernas slumområden bor tiotals miljoner människor tätt inpå varandra utan tillgång till rent vatten. Sjukvården är bristfällig och saknar resurser för att hantera ett stort utbrott.

I gränderna i det tättbefolkade slumområdet Yadav Nagar i Bombay är det omöjligt att hålla den ”sociala distans” som myndigheterna förordar. Här samsas 500 personer om varje toalett och de enkla bostäderna saknar rinnande vatten. För att tvätta händerna måste invånarna fylla dunkar vid områdets enda vattenkran, som bara är igång vissa tider på dygnet.

Slumområdets läkarmottagning är inrymt i ett rum på tre gånger tre meter där ett skrivbord och britsen där patienterna undersöks samsas om utrymmet. Läkaren Ravindra Yadav och medhjälparen Darpana Kambale sköter ruljansen.

Den här förmiddagen står Shekhar Rane först i kön. Han är orolig för viruset som alla pratar om och han bomraderar läkaren med frågor.

Läkaren Ravindra Yadav och patienten Shekhar Rane.
Läkaren Ravindra Yadav och patienten Shekhar Rane. Foto: Mangal Chavan

– Jag är rädd för att bli sjuk, men också för att pengarna ska ta slut. Jag kör auto-rickshaw (trehjulings-taxi) och när färre människor rör sig ute på stan blir mindre jobb. De senaste dagarna har skillnaden varit påtaglig, säger han.

– Vi har inga besparingar alls. De pengar jag tjänar den ena dagen köper vi mat för nästa dag.

Ravindra Yadav kontrollerar blodtrycket och informerar Shekhar Rane om förhållningsråden från regeringen. Tvätta händerna, håll avstånd och hosta i armvecket. Läkaren kompletterar med några egna råd, bland annat dricka upphettat vatten och äta vegetarisk mat ”eftersom viruset från början spreds från djur till människa”.

Läkare Ravindra Yadav och patient Fullmati Yadav.
Läkare Ravindra Yadav och patient Fullmati Yadav. Foto: Mangal Chavan

– Jag pratat med alla patienter om coronaviruset, och reder ut en hel del missförstånd. Ett utbrott här skulle få en explosionsartad spridning. Det är en situation som vi inte har någon tidigare erfarenhet av, jag tänker på den som den värsta mardrömmen som kan bli verklighet, säger läkaren.

– Just i dag känns en sådan utveckling avlägsen. De som smittats i Indien har koppling till utlandsresor och flygplatser. Att resa hör inte till den värld som människorna här befinner sig i.

I Yadav Nagar bor omkring åtta tusen människor. Hälften av befolkningen i Bombay, tio miljoner människor, lever under liknande förhållanden. Flera hundra tusen sover på gator och trottoarer. Slumområdena fylls på varje dag med människor från landsbygden som kommit till megastaden i jakt på jobb.

Yadav Nagar i Bombay.
Yadav Nagar i Bombay. Foto: Mangal Chavan

I Indien har åtgärderna för att skydda befolkningen mot ett coronautbrott  ökat på samma sätt som i resten av världen. Stämningen blir mera spänd för varje dag. Oron gäller både viruset och konsekvenserna för den redan inbromsade ekonomin.

Förra veckan drog regeringen tillbaka alla turistvisum, vilket ledde till avbokningar för hotellen och inställda flighter.

Jag är rädd för viruset, men kanske mest för vad som ska hända om min man blir sjuk och inte kan jobba. Vad ska vi då leva av.

Mer än en miljard sms har skickat ut i regeringens massiva informationskampanj. Varje mobilsamtal inleds med ett inspelat meddelande om sjukdomen på både engelska och hindi.

Hälsominister Harsh Vardhan berömmer landets insatser och anser att vårdpersonalen är tränad för uppgiften. Experter, både på hemma plan och utomlands, befarar dock att den bristfälliga och otidsenliga sjukvården ska kapitulera vid ett större utbrott. Enligt WHO saknas redan i normalläget 500.000 läkare i Indien. I den mest folkrika delstaten Uttar Pradesh med 200 miljoner invånare går det 18.000 personer på varje läkare.

Coronainformation på pendeltåget i Bombay,
Coronainformation på pendeltåget i Bombay, Foto: Mia Holmgren

Militären har kallats in för att snabbt ställa i ordning fältsjukhus och skapa tusentals karantänplatser. Antalet laboratorier som kan utföra tester har mer än fördubblats, men från en låg nivå.

Indien delar en lång gräns med Kina, som har registrerat mer än 80.000 fall av det nya coronaviruset. Om smittspridningen tar fart i Indien saknas kapacitet att lika snabbt som Kina bygga nya sjukhus och karantänsplatser. Enligt WHO spenderar Kina mångdubbelt mer på sjukvård än Indien.

Krishna bakom disken i apoteket Maharaj Medical i Bombay.
Krishna bakom disken i apoteket Maharaj Medical i Bombay. Foto: Mangal Chavan

En annan faktor som kan motverka effektiva åtgärder i Indien är den omfattande spridningen av falska rykten på sociala medier. På Whatsapp, som har mer än 200 miljoner användare i landet, är det mest delade inlägget den senaste veckan en uppmaning att äta vitlök, lime, ingefära och c-vitamin för att skydda sig mot viruset. Yoga och att dricka urin från den för hinduerna heliga kon är andra ”mirakelkurer” som cirkulerar. Flera politiker finns bland ryktesspridarna. I tidigare skede förespråkade ett departement i New Delhi alternativ medicin och växtpreparat för att slippa att bli smittade.

På läkarmottagningen i slumområdet försöker Ravindra Yadav lugna Fullmati Yadav. Hon har diabetes och är rädd för att viruset innebär att hon måste köpa fler mediciner. Det tillåter inte familjens ekonomi.

Läkaren Ravindra Yadav, medhjälparen och patienten Fullmati Yadav.
Läkaren Ravindra Yadav, medhjälparen och patienten Fullmati Yadav. Foto: Mangal Chavan

– Jag är rädd för viruset, men kanske mest för vad som ska hända om min man blir sjuk och inte kan jobba. Vad ska vi då leva av, säger  Fullmati Yadav.

Vi följer med henne till apoteket som ligger där slumområdet övergår i stadsdelen Jogeshwari.

– Ni har väl inte kommit för att köpa handsprit , säger Krishna bakom disken innan Fullmati Yadav lämnat fram sina recept.

– Det har säkert varit hundra personer här och frågat i dag, men lagret tog slut förra veckan. Alla är oroliga för coronaviruset även om ingen är sjuk.

Ämnen i artikeln

Indien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt