Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-22 05:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/eu-bjuder-in-irans-utrikesminister/

Världen

USA förnekar planer på att lämna Irak

I lördags uppmanade demonstranter utanför Vita huset USA:s militär att lämna Irak. Enligt ett brev som skickades från Pentagon ser det nu ut att bli verklighet. Foto: Andrew Cabellro-Reynolds/AFP

Det förekom på måndagskvällen motstridiga uppgifter om huruvida USA:s militär är på väg att lämna Irak. Flera nyhetsmedier citerade ett brev som Pentagon skickat till Irak, men senare hävdade USA:s försvarsminister Mark Esper att det inte finns några planer på att lämna Irak. Brevet uppges vara ett utkast som skickades iväg av misstag.

Enligt det brev som Reuters, CNN, Sky News och flera andra nyhetsmedier tagit del av kommer soldater från den USA-ledda koalitionen mot terrorsekten IS att förflyttas under de närmaste veckorna. Detta som en förberedelse för att lämna Irak ”av respekt för Iraks suveränitet”. Brevets äkthet bekräftades av Iraks militär, uppger Reuters.

Senare sa USA:s försvarsminister Mark Esper att det inte har fattats något beslut om att lämna Irak. Brevet till Irak var ett dåligt formulerat utkast som sändes iväg ”av misstag”, meddelar en högt uppsatt amerikansk militär, rapporterar Reuters

Det är däremot bekräftat att Nato avbryter sitt uppdrag i Irak med omedelbar verkan, men militäralliansen är ”redo att återuppta den militära träningen när situationen tillåter det”, enligt generalsekreteraren Jens Stoltenberg.

Nato höll ett extrainkallat krismöte på måndagen med anledning av utvecklingen mellan USA och Iran. En konsekvens av konflikten är att Iraks parlament vill kasta ut alla utländska styrkor ur landet, inte bara de amerikanska.

Nato står bakom USA, men Stoltenberg uppmanar båda sidor till återhållsamhet, rapporterar NRK. 

– Vi fördömer unisont Irans stöd till en rad olika terroristgrupper, säger Stoltenberg.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Foto: Kenzo Tribouillard/AFP

Sverige har 70 soldater och officerare på en USA-bas tre mil norr om Bagdad och statsminister Stefan Löfven (S) skriver på Facebook att regeringen inväntar konkreta besked från Irak gällande de utländska styrkorna och följer utvecklingen noga. 

”Jag är djupt bekymrad över utvecklingen i Irak och regionen. De senaste dagarnas militära och retoriska upptrappning riskerar att leda till en våldsspiral med stora konsekvenser”, skriver statsministern.

EU:s utrikesministrar kommer att hålla ett extrainkallat möte i Bryssel på fredag. EU oroas över den spända situationen mellan Iran och USA, men också av beskedet från Teheran om att Iran tänker överge kärnenergiavtalet från 2015. EU:s nya utrikeschef Josep Borrell har också bjudit in Irans utrikesminister Javad Zarif för separata överläggningar. 

”Ett fullständigt genomförande av kärnenergiavtalet är nu viktigare än någonsin för regional stabilitet och global säkerhet. Jag kommer att fortsätta arbetet med alla parter”.

https://twitter.com/JosepBorrellF/status/1214139981649862657

Tidigare har Boris Johnson, Angela Merkel och Emanuel Macron gjort en gemensam vädjan till Iran och USA om att trappa ned den nuvarande spänningen. På måndagen kom ett liknande uttalande från Saudiarabien, Irans rival i regionen.

FN-chefen Antonio Guterres varnar för den djupa risk som en felkalkylering kan innebära i det här läget.

– Mitt budskap är enkelt och tydligt - stoppa upptrappningen, agera återhållsamt, återupprätta dialog och internationellt samarbete. Vi får inte glömma det fruktansvärda mänskliga lidande som orsakas av krig, säger Guterres.

Trump och Rohani försöker överträffa varandra med siffror från tidigare oförrätter. Foto: Andrew Harnik/AP, Vahid Salemi/AP

Ordkriget mellan Teheran och Washington innehåller dock inga försonande tongångar. I samband med Soleimanis begravning på måndagen sade hans efterträdare Esmail Qaani att han tänker fortsätta på den inslagna vägen och driva bort USA från Mellanöstern. 

Hundratusentals människor fyllde Teherans gator på måndagen för att ta ett sista farväl av Soleimani. Flygbilder visade en människomassa som inte ser ut att ha något slut. Enligt Reuters går omfattningen bara att jämföra med ayatolla Khomeinis död för drygt 30 år sedan. Stämningen var hatisk mot USA och president Donald Trump.

Iran väntas svara på drönarattacken som dödade Soleimani när de tre sorgedagarna är över. Donald Trump hotar i sin tur på att slå tillbaka med ”mycket exceptionella medel”. Enligt Trump kan det handla om att bomba kulturskatter i Iran, något som har lett till en kritikstorm både internationellt och på hemmaplan - även inom den egna administrationen, enligt CNN - och utomlands. 

https://twitter.com/HassanRouhani/status/1214236608196685824

Trump och Rohani försöker också överträffa varandra med siffror från tidigare oförrätter

När Trump skriver att USA har 52 mål redo, syftar siffran till det antal amerikaner som hölls som gisslan på den amerikanska ambassaden i Teheran i 444 dagar med start 1979. När Rohani svarar med 290 syftar han på de människor som dog när USA sköt ned ett iranskt passagerarplan 1988.

”Hota aldrig Iran”, skriver Rohani på Twitter.

USA:s ambassad i Israel uppmanade på måndagen medborgare som befinnes sig i Gaza, Jerusalem och Västbanken att ”vara mycket vaksamma” med tanke på den spända situationen i Mellanöstern, rapporterar CNN.

Storbritannien har reducerat personalen på sina ambassader i Iran och Irak till ett minimum, uppger Sky News.

Sveriges ambassader i Teheran och Bagdad håller öppet som vanlig med ordinarie verksamhet och personal, enligt Linn Duvhammar på UD:s pressjour.

Läs mer: 

FOI-expert: Moraliskt övertag för Iran efter USA:s attack

USA:s och Irans konflikt – detta har hänt