Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-09 11:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/eu-dags-saga-sanningen-om-kinas-desinformation/

Världen

EU: ”Dags säga sanningen” om Kinas desinformation

EU-kommisionens vice ordförande Vera Jourová går till attack mot Kina.
EU-kommisionens vice ordförande Vera Jourová går till attack mot Kina. Foto: FRANCISCO SECO

Kina pekas för första gången ut som spridare av falsk och livsfarlig information om coronapandemin i Europa i en rapport från EU-kommissionen. När den presenterades på onsdagen sa kommissionären Vera Jourová att ”det är dags att säga sanningen” om Kinas inblandning.

Det väckte stor uppmärksamhet i april när New York Times kunde avslöja att högt uppsatta EU-tjänstemän i sista stund ändrade en rapport som anklagade Kina för att sprida skadlig information om pandemin i Europa.

Efter påtryckningar och hot från Kina mildrades en rad formuleringar. En mening om att landet drev en ”global desinformationskampanj” togs bort, liksom detaljerade beskrivningar om falska påståenden som Kina hade fört ut.

Josep Borell, EU:s utrikeschef, förnekar att unionen vikt ned sig för kinesiska påtryckningar.
Josep Borell, EU:s utrikeschef, förnekar att unionen vikt ned sig för kinesiska påtryckningar. Foto: FRANCISCO SECO

EU:s utrikeschef Josep Borrell medgav att kinesiska representanter hade varit ”bekymrade” över en läckt version av rapporten, men förnekade att unionen hade vikt ner sig för stormakten. Inte många trodde honom.

Och när en ny rapport presenterades på onsdagen var tongångarna tuffare.

För första gången pekas Kina – tillsammans med Ryssland – ut som en ledande aktör bakom desinformation som enligt samme Borrell ”kan vara dödlig i coronavirusets tid”.

Få kan betvivla att en rad falska nyheter kring pandemin har spritts av statliga kinesiska aktörer.

I april hävdade exempelvis en webbsajt knuten till en kinesisk ambassad att fransk omvårdnadspersonal hade gått från jobbet och lämnat patienter att dö. I ett annat fall spred en kinesisk diplomat det falska påståendet att 80 franska parlamentariker hade uttryckt sig rasistiskt mot WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Den nya EU-rapporten anklagar öppet Kina för att ”driva riktade inflytandeoperationer och desinformationskampanjer i EU, dess grannskap, och globalt.”

Ryssland har nämnts i flera tidigare rapporter och uttalanden under våren. Medan Kina alltså har behandlats med silkesvantar.

Men när den nya rapporten presenterades väjde kommissionären Vera Jourová inte för att peka ut Kina i mycket anklagande ordalag.

– Vi har för första gången beslutat att peka ut Kina i vår rapport. Jag är glad att vi gör det eftersom när vi har bevis så måste vi säga det. Det är dags att säga sanningen, sa Jourová som också är vice ordförande i kommissionen.

Kina anklagas för två saker. För det första att sprida förskönande information om landets egen roll i pandemin. För det andra för att sprida falsk information och konspirationsteorier om viruset och om situationen i andra länder.

– Vi har bevittnat en ökning i berättelser som underminerar våra demokratier, till exempel påståendet att det finns hemliga amerikanska laboratorier i före detta sovjetrepubliker. Detta har spritts av Kremltrogna medier och av kinesiska statsfunktionärer och statsmedier, sa Jourová.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen väntas ha en hårdare ton mot stormakter.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen väntas ha en hårdare ton mot stormakter. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Shutterstock

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har sagt att hennes kommission kommer att vara ”geopolitisk”. Det har av många tolkats som att unionen kommer att ha högre svansföring gentemot stormakter som USA, Ryssland – och Kina.

Under pandemin har många inom EU oroat sig för att Kina kommer att utnyttja den ekonomiska krisen till att köpa upp europeiska företag.

EU antog redan i fjol en förordning som ska skärpa övervakningen över sådana uppköp. Och i Sverige kom regeringen härom dagen med åtgärder som ska minska risken för att utländska aktörer tar sig in i företag som är känsliga ur säkerhetssynpunkt.

Kina nämndes inte vid namn, men få tvivlade på att det var kinesiska uppköp det främst handlade om.

Läs mer:

Coronaviruset: Sanningen bakom Kinas ”generösa gåvor” till Europa 

Michael Winiarski: Pandemin kan bli skiftet som ger Kina rollen som ledande global makt  

Ämnen i artikeln

Kina
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt