Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 11:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/eu-darfor-ar-kremls-medier-radda-for-greta-thunberg/

Världen

EU: Därför är Kremls medier rädda för Greta Thunberg

Klimataktivisten Greta Thunberg väcker starka känslor världen över. Foto: Roger Turesson

Greta Thunberg är ansiktet utåt för en global proteströrelse på gräsrotsnivå – vilket går stick i stäv med hur Kreml försöker kväsa regeringsprotester i Ryssland.

Därför är Kremlvänliga medier rädda för den unga svenskan, hävdar EU:s enhet mot rysk desinformation. 

”Man vill ha fogliga medborgare”, uppger en tjänsteman. 

I september utlöste klimataktivisten Greta Thunbergs tal i FN – då hon anklagade politiker för att ha stulit hennes barndom – en rad kritiska attacker både i sociala och traditionella medier. 

Hon blev kallad för psykiskt sjuk av en kommentator som medverkade i tv-kanalen Fox News, en tidigare medarbetare i Trumpadministrationen liknade hennes uttalanden med ett offer för ett maoistiskt omskolningsläger och USA:s president Donald Trump twittrade att hon verkade vara en ”mycket lycklig ung flicka som såg fram emot en ljus och underbar framtid” – något som många tolkade som sarkasm, uppger New York Times.

Greta Thunberg svarade Trump genom att ändra sin Twitter-presentation till ”En väldigt lycklig ung flicka som ser fram emot en ljus och underbar framtid”. 

Enligt EU:s enhet East stratcom task force, som arbetar för att motverka Kremlvänlig desinformation, skiljde de Kremlvänliga mediernas rapportering ut sig genom att de försökte hitta en stor konspiration bakom 16-åringens aktivism. EU-enheten hävdar att medierna målar upp Greta Thunberg som dum och naiv, en psykiskt sjuk flicka som bland annat utnyttjas av lobbyister för gröna energijättar som kräver jättelika regeringsbidrag. Protesterna kopplas till mäktiga finansgrupper och på något vis kokar det ned till en mystisk föreställning om att en skuggregering styr världens öden.

Orsaken till att de Kremlvänliga medierna attackerar Greta Thunberg är att de är rädda för henne. De kan inte acceptera att hon är ansiktet utåt för en global proteströrelse på gräsrotsnivå, eftersom det skulle visa hur brutalt ryska medborgare nekas rätten till fredliga demonstrationer, hävdar East stratcom task force.

En tjänsteman i East stratcom task force uppger till DN att Ryssland vill stävja protester mot bland annat korruption, ekonomiska svårigheter och försämrad köpkraft inom det egna landet.

”Kreml vill att folk ska sitta hemma och vara nöjda och tro att alla deras svårigheter beror på utlandet. Genom att beskriva folkliga protester som iscensatta av utländska säkerhetstjänster vill man få folk att låta bli att engagera sig”, uppger tjänstemannen i en skriftlig kommentar.

Kreml uppfattar kritik mot regeringen som kritik av själva statsskicket, menar tjänstemannen.

”Det är protesten man vill åt. Man vill ha fogliga medborgare.”

Ryska regeringens maktcentrum Kreml i Moskva. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Björn Palmertz, senior analytiker inriktad på informationspåverkan vid Försvarshögskolan, menar att det här inte är ett orimligt resonemang från EU:s sida. 

– Ryska regeringen har en oro för proteströrelser av oliktänkande inom det egna landet och i sitt närområde. De kan innebära omfattande problem för en regim som vill bibehålla sin kontroll över samhället och informationsmiljön. Man vill motverka proteströrelser eftersom det hotar Kremls makt – välorganiserade oppositionella grupper är ett av de stora hoten mot en auktoritär regim, säger han.

Men Martin Kragh, chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet vid Utrikespolitiska institutet, tycker inte att man ska läsa in för mycket i de Kremlvänliga mediernas rapportering. Han tror mer att det handlar om hårdvinklade nyheter där medierna försöker väcka intresse för sitt innehåll och få spridning av nyheterna.

Däremot passar rapporteringen om Greta Thunberg in i det ryska metanarrativet om att samhällsmodellen i väst håller på att fallera, menar han. 

– Man säger ”titta på ungdomarna i väst. De svenska familjerna håller på och vittra sönder, de har ingen kontroll på barnen”.  

Han menar vidare att narrativet speglar det officiella ryska synsättet med de riktlinjer som de statskontrollerade medierna har fått av Kreml.

– Västmakterna beskrivs alltid negativt. Man säger att de är destabiliserande, att de är för mjuka och har släppt sina traditionella värderingar. Enligt Kreml bedriver väst ett informationskrig mot Ryssland, den logiska följden är att Ryssland måste svara på detta. Rapporteringen om Greta Thunberg faller bara rakt in i det narrativet.

Martin Kragh menar att det är viktigt att vi i väst inte anammar Rysslands benägenhet att se allt i termer av informationskrig. 

– Dels för att vi riskerar att överdriva det inflytande som ryska medier har i våra samhällen, dels för att ett sådant perspektiv ifall vi drar det till sin spets omöjliggör förutsättningslös dialog.

I början av november närvarade Greta Thunberg vid en klimatdemonstration i Los Angeles. Här marscherar aktivister i staden. Foto: FREDERIC J. BROWN

I en tidigare intervju med Dagens Nyheter menar Greta Thunberg att hennes framgångar har lett till hot och trakasserier.

– Det är fruktansvärt. Folk undrar hur de kan hjälpa mig men de som verkligen behöver hjälp får ingen hjälp, de blir bara hånade och hatade. Det är min syster som är mest utsatt men för henne finns inget stöd alls, i stället motarbetas hon överallt. 

Läs mer: 

Greta Thunberg hatas i Ryssland av både Kreml och liberaler

Putin kritiserar Greta Thunbergs budskap

Greta Thunberg: Valet av Trump en vändpunkt för klimatrörelsen