Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 11:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/eu-domstolen-polen-falls-pa-nytt-for-att-bryta-mot-eus-lagstiftning/

Världen

EU-domstolen: Polen fälls på nytt för att bryta mot EU:s lagstiftning

Bild 1 av 2 Protest utanför premiärministerns kansli i Warszawa i augusti.
Foto: Jaap Arriens/AP
Bild 2 av 2
Foto: Czarek Sokolowski

BRYSSEL. Polen har åter fällts av EU-domstolen. Landet bröt mot EU-rätten när man dels införde lägre pensionsålder för kvinnliga åklagare och domare, dels sänkte domarnas pensionsålder, men lät justitieministern få makten att låta utvalda personer vara kvar högre upp i åldrarna.

EU-domstolen har flera fall på sitt bord som rör hur Polens nuvarande regeringsparti Lag och rättvisa, PIS, har urholkat rättsväsendets oberoende. Så sent som i somras fälldes landet i ett ärende som rörde tvångspensionering av domare i Högsta domstolen.

I det fall som avgjordes på tisdagen handlar det om pensionsåldern i den lägre rättsinstansen, men även om att kvinnor och män ska gå i pension vid olika åldrar. Tidigare var 67 år den gängse pensionsåldern i polska rättsväsendet. 2017 beslutade landet i stället att kvinnor ska pensioneras vid 60 och män vid 65.

https://twitter.com/EUCourtPress/status/1191653318361305088

Det beslutet strider mot principen att män och kvinnor ska behandlas lika på arbetet, fastlår EU-domstolen. Domstolen konstaterar bland annat att åldersskillnaden är negativ för kvinnors karriärmöjligheter och underkänner Polens argument om att det handlar om positiv särbehandling.

När det gäller sänkningen av pensionsåldern för domare i den lägre rättsinstansen, kritiserar EU-domstolen att justitieministern får rätt att senarelägga pensioneringen för enskilda individer. Domstolen framhåller bland annat att det inte finns några tydliga kriterier varför vissa domare ska arbeta längre. Justitieministerns beslut kan inte heller överklagas.

Sammanfattningsvis riskerar det att urholka rättsväsendets oberoende, skriver EU-domstolen och understryker att det är nödvändigt att oberoendet upprätthålls.

En medlemsstat som fällts i EU-domstolen måste omedelbart rätta sig efter beslutet. Om landet inte gör så kan det bötfällas.

EU-kommissionen stämde Polen inför EU-domstolen 2018. Den beordrade kort därefter Polen att avbryta tvångspensioneringarna. Landet gick domstolen delvis till mötes och lät de pensionerade domarna återgå i tjänst.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att Polens utrikesminister anser att tisdagens dom är orättvis eftersom landet förra året gjorde tillägg till pensionslagen som tog hänsyn till EU-kommissionens invändningar.

Nationalkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS) motiverade lagen om sänkt pensionsåldern med att korrupta domare från kommunisttiden måste bort.

Tämligen omedelbart efter att PIS vunnit valet i oktober 2015 började omvandlingen av rättsväsendet. Till en början handlade det om att ändra reglerna för Konstitutionsdomstolen, som övervakar att lagstiftningen följer landets grundlag. I praktiken innebar det att man skapade en domstol som var lojal med regeringen.

Redan detta ledde till att EU-kommissionen inledde en dialog med polska regeringen och senare kom fram till att rättsstatens principer var hotade i landet.

I juli 2017 kom så ett helt paket med reformer av rättsväsendet i stort. Mest uppseende väckte beslutet att tvångspensionera 40 procent av domarna i Högsta domstolen. 

I praktiken innebar reformerna att makten över rättsväsendet koncentrerades hos en person: justitieminister Zbigniew Ziobro, en nära allierad till Polens starke man, PIS-ledaren Jaroslaw Kaczynski. Ziobro fick makten att tillsätta de domare han ville samt att sparka eller straffa sådana som inte följde regeringens linje.

I augusti i år tvingades hans närmaste man, vice justitieministern, avgå sedan det framkommit att han stod bakom en omfattande smutskampanj i sociala medier riktade mot delar av domarkåren.

Regeringen i Polen fortsätter att politisera domstolarna. På måndagen nominerades två tidigare parlamentsledamöter för PIS till Konstitutionsdomstolen. 

https://twitter.com/notesfrompoland/status/1191338431491837952

Utnämningen måste godkännas av polska parlamentet. Efter valet i oktober har PIS egen majoritet i underhuset, men inte i överhuset.

 

Läs mer:

Så monterar man ned en demokrati 

Obekväma domare rensas ut i Polen