Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-18 21:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/eu-domstolen-polens-tvangspensionering-av-domare-strider-mot-eu-ratten/

Världen

EU-domstolen: Polens tvångspensionering av domare strider mot EU-rätten

I juli förra året samlades demonstranter i Warszawa för att stötta Malgorzata Gersdorf, tvångspensionerad chef för Högsta domstolen. Foto: Czarek Sokolowski

BRYSSEL. EU-domstolen har beslutat att en polsk lag som sänker pensionsåldern för domare i Högsta domstolen strider mot EU:s principer om rättsväsendets oberoende.

EU-domstolen skriver i sitt utslag att det inte finns någon legitim anledning att sänka pensionsåldern från 67 år till 65 år. Den polska lagen, som infördes våren 2018, innebar att 27 av 72 domare i Högsta domstolen skulle tvingas gå i pension. Undantaget var för de domare där Polens president gav samtycke till att de fick fortsätta sina förordnanden.

https://twitter.com/EUCourtPress/status/1143144019708600322

Regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS) motiverade lagen med att korrupta domare från kommunisttiden måste bort.

EU-kommissionen ansåg i stället att åtgärden var ett sätt att urholka rättsväsendets oberoende och stämde i höstas Polen inför EU-domstolen. Den beordrade kort därefter Polen att avbryta tvångspensioneringarna. Landet gick domstolen delvis till mötes och lät de pensionerade domarna återgå i tjänst.

Polens utrikesminister Jacek Czaputowicz säger till Radio Poland att EU-domstolens senaste utslag inte får ”någon praktisk betydelse”.

EU-kommissionen å sin sida välkomnar domstolsutslaget och ska analysera det noggrant inför sina vidare diskussioner med polska regeringen.

Läs mer: Obekväma domare rensas ut i Polen