Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 15:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/eu-erbjuder-2000-euro-till-migranter-som-lamnar-grekland/

Världen

EU erbjuder 2.000 euro till migranter som lämnar Grekland

Barn som leker i det överbefolkade lägret Moria på grekiska ön Lesbos.
Barn som leker i det överbefolkade lägret Moria på grekiska ön Lesbos. Foto: Louisa Gouliamaki/AFP

BRYSSEL. I ett försök att minska överbefolkningen i flyktinglägren i Grekland erbjuder EU nu pengar för den som kan återvända till sitt ursprungsland. 2.000 euro, drygt 20.000 kronor, ska varje person få, enligt migrationskommissionär Ylva Johansson.

Flykting- och migrationslägren som finns på grekiska öarna Samos och Lesbos är fruktansvärt överbefolkade. Ökända Moria på Lesbos beräknas ha närmare 20.000 människor i ett läger avsett för 3.000. Många av dem som bor där är barn.

I ett försök att lätta på trycket erbjuder nu EU pengar för personer som vill återvända till sina ursprungsländer.

– Under en månad öppnar vi möjligheten för migranter i de överbefolkade lägren på öarna att lista sig för att frivilligt återvända, säger migrationskommissionär Ylva Johansson vid en presskonferens i Aten.

Varje person ska erbjudas 2.000 euro, drygt 20.000 kronor, så att han eller hon kan återetablera sig i sitt ursprungsland. Möjligheten ges för upp till 5.000 personer som kom till lägren före den 1 januari i år.

Åtgärden är ett samarbete mellan EU-kommissionen, grekiska myndigheter och FN:s migrationsorgan IOM. EU:s gräns- och kustbevakningsbyrå Frontex ska också hjälpa till med dessa frivilliga återvändare.

Ett annat stort problem på öarna är att ensamkommande barn lever ett svårt och riskfyllt liv där, vilket bland annat uppmärksammades i en rapport av EU:s revisorer förra året.

Grekland har vädjat till övriga medlemsstater om att de ska ta emot dessa minderåriga, men responsen har varit svag. Sverige har till exempel ännu inte hörsammat denna vädjan. 

EU-kommissionär Ylva Johansson.
EU-kommissionär Ylva Johansson. Foto: JOHN THYS, JOHN THYS, JOHN THYS

Ylva Johansson uttrycker trots det att hon är positiv till att sju medlemsstater hittills sagt sig vara villiga att ta emot åtminstone 1.600 minderåriga.

– Det är en bra start för solidariteten, säger hon.

Bland de sju länderna finns Finland, Tyskland, Frankrike, Portugal och Luxemburg.

Läs mer. 11-åriga Shabnum till Ylva Johansson: Kan jag få stanna i Europa?

Läs mer: Ökända lägret Moria ”en krutdurk på väg att explodera”