Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

EU fokuserar på avvisningar i stället för tvingande kvoter

01:05. Planen var att EU-toppmötet skulle fokusera på hur länderna bäst fördelar flyktingarna som kommer över Medelhavet. Men istället blir det helt tvärt om.

Redan innan EU-toppmöte om flyktingkatastrofen på Medelhavet börjar har förslaget om en tvingande fördelning av migranterna strukits från dagordningen. I stället kommer EU-topparnas diskussion att handla om hur flyktingar ska kunna avvisas snabbast möjligt.

På torsdagseftermiddagen var det meningen att EU-toppmötet skulle rösta om det tvingande kvotsystem som skulle fördela flyktingar som kommer över Medelhavet mellan de 28 medlemsländerna. I den första omgången var det tänkt att 40.000 av de flyktingar som kommit till Italien och Grekland skulle skickas vidare till andra EU-länder under de kommande två åren. För Sveriges del skulle kvoten ha inneburit 1.300 flyktingar, lika många flyktingar som just nu tar sig hit på egen hand under en tvåveckorsperiod.

Sedan förslaget om kvoter väcktes har motståndet varit kompakt i första hand i Polen, Ungern och Tjeckien. Länderna vänder sig principiellt mot att bli tvingade att ta emot flyktingar. Ungern beslutade förra veckan att en mur ska byggas längs gränsen till Serbien för at stoppa flyktingar från att komma till landet den vägen. Redan i går stod det klart att EU-toppmötets ordförande, den polske presidenten Donald Tusk, vägrar att ta upp kvotförslaget till omröstning.

I stället ska regeringschefernas diskussion på torsdagseftermiddagen handla om hur flyktingar utan asylskäl snabbt ska kunna avvisas genom samverkan med transitländer. I praktiken innebär det att fokus flyttas från att gemensamt ta hand om flyktingarna till att gemensamt ta ansvar för att mot att skicka tillbaka så många som möjligt.

Sverige, Tyskland och Österrike har varit de främsta anhängarna av kvotsystemet, Italien, som redan i år tagit emot 60.000 flyktingar såg det förslag som nu har stoppats som alldeles för otillräckligt. Inför EU-toppmötet har premiärminister Matteo Renzi hotat med att stoppa de internationella fartyg som deltar i räddningsinsatsen att släppa i land flyktingar i hamnarna på Sicilien. En annan åtgärd som Italien diskuterat är att snabbt ge uppehållstillstånd till alla flyktingar, så att de kan resa fritt i alla 26 länder som ingår i Schengenområdet.

Hittills i år har 1.800 båtflyktingar drunknat när deras båtar havererat på Medelhavet. I läger längs Libyens kuster väntar hundratusentals människor, framför allt från inbördeskrigets Syrien, på att göra den farliga båtresan till Europa.

Tidigare i veckan beslutade EU:s utrikesministrar att gemensamt börja patrullera farvattnen utanför Libyen för att försöka stoppa människosmugglarna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.