Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-14 16:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/eu-fordomer-rasism-och-polisvald-antar-ny-resolution/

Världen

EU fördömer rasism och polisvåld – antar ny resolution

Miljöpartiets Alice Bah Kuhnke är en av initiativtagarna till arbetet med resolutionen.
Miljöpartiets Alice Bah Kuhnke är en av initiativtagarna till arbetet med resolutionen. Foto: Fredrik Persson/TT

På midsommarafton röstade EU-parlamentet för att markera mot rasism och polisens övervåld i USA i en ny resolution. Man erkänner samtidigt liknande problem i Europa.

– Protesterna efter att George Floyd dödades har samlat hundratusentals människor runt om i världen som kräver att vi, deras folkvalda lyssnar och agerar, skriver Alice Bah Kuhnke (MP) i en kommentar efter omröstningen.

Under fredagskvällen antog EU-parlamentet den nya resolutionen. 493 ledamöter röstade för förslaget och 104 emot. 67 lade ner sina röster.

Den antagna resolutionen fördömer rasismen och polisvåldet i USA, som en reaktion på protesterna efter afroamerikanens George Floyds död i samband med ett våldsamt polisingripande i Minneapolis i maj. Resolutionen erkänner också att liknande problem måste bekämpas även i Europa.

Miljöpartiets Alice Bah Kuhnke är en av initiativtagarna till arbetet med resolutionen, som togs upp i den gröna gruppen i EU-parlamentet. Förslaget fick stöd av den socialdemokratiska gruppen, vänstergruppen och den liberala gruppen. I veckan svängde också den konservativa gruppen (EPP) från att motsätta sig resolutionen till att nu stå bakom den

Inför omröstningen menade Alice Bah Kuhnke att USA:s president Donald Trump genom sina uttalanden ökat polariseringen i landet, vilket har bäddat för rasistiskt våld. 

– Det här är den kraftfullaste markering som EU kan göra. Jag tror inte att president Trump kommer att skylta med att han tar åt sig, men jag tror framför allt att alla de människor i USA som kämpar mot rasismen kommer att känna att de har stöd från EU:s folkvalda.

EU-parlamentarikern Abir Al-Sahlani (C) anser att resolutionen är ett tydligt ställningstagande från EU:s sida.

– Europaparlamentet visar nu med all önskvärd tydlighet att vi fördömer rasismen och polisvåldet i USA. Det är uppenbart att vårt grannland i väst har djupgående problem med strukturell rasism, bland annat i sin poliskår, och att de måste vidta grundliga åtgärder kring detta, säger Abir Al-Sahlani (C) i ett pressmeddelande.

Abir Al-Sahlani (C)
Abir Al-Sahlani (C) Foto: Christine Olsson/TT

Samtidigt är det viktigt att inte glömma bort problemen som finns i Europa, menar hon.

– Det är lika viktigt att EU inte glömmer bort sin egen rasism och vårt koloniala arv. Lagstiftningen kring diskriminering ser tyvärr väldigt olika ut i EU:s medlemsländer och många lever inte ens upp till de regler som finns. Jag tycker personligen att flera av de skrytprojekt och statyer som rests till förmån av slavägare och mördare som Belgiens gamla kung Leopold II inte bör pryda Europas gator och torg. 

Även Evin Incir (S) menar att fokus inte bara får hamna på USA.

– Till att börja med erkänner man den strukturella rasismen som många europeiska medborgare utsätts för dagligen. Vi har lagt fram flera förslag, bland annat att ordna ett EU-toppmöte med fokus på antirasism, ett intersektionellt perspektiv i antidiskrimineringsarbetet och att EU ska ta fram en strategi för att hantera den strukturella rasismen i unionen, säger Evin Incir (S)

EU-parlamentarikern Evin Incir (S)
EU-parlamentarikern Evin Incir (S) Foto: Fredrik Persson / TT

Läs mer: EU kan markera mot rasism och polisvåld i historisk resolution: ”Utbrett problem” 

Ämnen i artikeln

Rasism
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt