Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

EU föreslår skärpt kontroll vid gränserna

Foto: Angelos Tzortzinis/AFP

Gemensam gräns- och kustbevakning, fler EU-flyg för flyktingar som inte får stanna och tuffare kontroller vid EU:s gränser. Kommissionen föreslår på tisdagen flera skärpningar av EU:s politik. Samtidigt föreslås Sverige slippa ta emot flyktingar ur omfördelningssystemet under ett års tid.

EU-kommissionen lade på tisdagseftermiddagen fram en rad förslag som ska skärpa EU:s flyktingpolitik.

– Vi har stora irreguljära flöden av människor in i EU. Det måste vi göra något åt, hävdade kommissionens vice ordförande Frans Timmermans.

Kommissionen vill bland annat inrätta en helt ny myndighet, kallad Europeiska gräns- och kustbevakningen, som ska ersätta EU:s nuvarande gränsbyrå Frontex.

Foto: – Om vi vill bevara Schengen måste vi förbättra vår yttre gränsbevakning, hävdade Frans Timmermans.

Mest kontroversiellt är att den nya gränsbyrån i ett akut läge, när det anses finnas fara för kontrollen av EU:s yttre gräns, snabbt ska kunna ta över bevakningen av ett enskilt EU-lands gränser.

Kommissionen vill också inrätta ett nytt EU-kontor som ska organisera så kallade återvändanderesor för flyktingar som har kommit till EU men som inte anses ha rätt till asyl.

– Människor som har behov av skydd ska få det. Men övriga måste åka hem, sade Timmermans.

Sverige föreslås inte behöva ta emot några asylsökande ur EU:s omfördelningssystem under ett års tid. ”Våra svenska vänner befinner sig i en unik situation och vi måste ta hänsyn till det enormt stora ökningen av antalet asylsökandesom de försöker hantera”, säger migrationskommissionärn Dimitris Avramopoulos i ett uttalande.

Dessutom vill kommissionen ha tuffare id-kontroller vid EU:s yttre gränser.

Kommissionen föreslår att det ska bli tillåtet att göra en djupare granskning av informationen som finns i alla EU-medborgares pass, vilket inte är tillåtet i dag.

Vi täpper till kryphålen.

Allt detta behövs för att öka säkerheten i EU, hävdade Frans Timmermans.

– Vi täpper till kryphålen, deklarerade han.

Kommissionens förslag ska diskuteras under EU-toppmötet i Bryssel på torsdag och fredag senare den här veckan.

Foto i text: Vincent Kessler/Reuters

Foto:

Ygeman om gränskontrollen: Skeptisk

– Jag är skeptisk mot att man ska gå i en överstatlig riktning. Jag tror att gränsskyddet mår bäst av att vara nationellt, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) till TT.

– Det finns en hel del detaljer som man måste titta noggrannare på innan man kan ha en bestämd uppfattning. Förslaget väcker ett antal frågor.

Till exempel vill Ygeman veta mer om hur och av vem beslut ska fattas.Han frågar sig samtidigt vad den praktiska skillnaden blir mot i dag.

Grekland motsatte sig nyligen hjälp från Frontex, men fick vika sig under hot om att suspenderas från Schengensamarbetet.

Men Anders Ygeman ser också många bra delar i EU-kommissionens förslag.

– I grunden är jag positiv till att man förstärker Frontex och skyddet av EU:s yttre gräns, säger han.

TT

Mer läsning

• EU-byrå ska kunna ta över länders gränser
EU ska få rätt att ta över medlemsländernas gränsbevakning, även mot deras vilja, föreslår kommissionen. Både Tyskland och Frankrike driver på, men Sverige har hittills sagt absolut nej.

• EU får bevaka Greklands gränser
Regeringen i Aten accepterar EU-hjälp med att bevaka landets gränser och därmed kan Grekland vara kvar i Schengensamarbetet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.