Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

EU godkänner klimatavtal

Frankrikes miljöminister Ségolène Royal.
Frankrikes miljöminister Ségolène Royal. Foto: Emmanuel Dunand / AFP

EU-länderna är överens om att skriva på fjolårets stora klimatavtal i Paris.

Dagens ja i Bryssel innebär att avtalet kan träda i kraft tidigare än väntat.

USA har gjort det, Kina likaså och även Indien är på väg.

Och efter dagens extrainsatta miljöministermöte i Bryssel ansluter sig nu även EU till dem som godkänner fjolårets stora klimatuppgörelse.

”Seger! Miljöministrarna ger enhälligt sitt stöd till att ratificera Paris-avtalet”, skriver Frankrikes miljöminister Ségolène Royal på twitter, sedan ministrarna enats.

Och liknande jubel kom strax därefter från flera håll."Äntligen! En uppgörelse! Ministerrådet är redo att ratificera Paris-avtalet", skriver Sveriges klimatminister Isabella Lövin (MP).

”En historisk dag. EU-ministrarna ratificerar Paris-avtalet och för det närmare till att träda i kraft”, konstaterar EU:s klimatkommissionär Miguel Arias Cañete.

Lövin var på förhand optimist.

Hur stor är chansen?

– Den är ganska stor, eller väldigt stor skulle jag säga. Det är några länder som fortfarande har invändningar och vill se vissa eftergifter, men det är ingenting som vi kommer att kunna gå med på, utan här är det väldigt viktigt att EU kan gå fram nu och fortsätta visa ledarskap i klimatfrågan, sade Lövin på väg in till mötet.

Trots den tvekan som finns från enskilda EU-länder räknade Lövin med ett relativt enkelt beslut i dag.

– Nu finns det ett förslag på att vi ska ratificera och det finns också en särskild deklaration om att det här inte ska vara prejudicerande – att det här går fram såpass fort som det gör, säger Lövin.

Klartecknet innebär att Paris-avtalet kan träda i kraft betydligt tidigare än planerat. Kraven är att minst 55 länder som står för minst 55 procent av utsläppen ska säga ja – vilket nu överträffas med råge.

Nu på tisdag kommer dessutom FN:s generalsekreterare att infinna sig i Strasbourg för att formellt spika EU:s ja tillsammans med EU-parlamentet.

”Med en officiell signatur samt en kort debatt och omröstning i närvaro av FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon hoppas ledamöterna ta ett historiskt steg för att driva tillbaka de världsomfattande klimatförändringarna”, heter det i parlamentets pressutskick inför nästa vecka.

Dagens ja gör dessutom att EU får sitta med vid bordet ”på riktigt” vid det första partssammanträdet om Parisavtalet i Marrakech i november.

– Det är väldigt viktigt. Klimatkommissionären Cañete och (kommissionsordföranden Jean-Claude) Juncker också har verkligen lagt in en överväxel för att vi ska kunna göra det här så snart som möjligt så att det ska kunna ske innan Marrakech, säger Lövin.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.