Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 19:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/eu-hotar-med-sanktioner-mot-israels-nya-regering/

Världen

EU hotar med sanktioner mot Israels nya regering

Premiärminister Benjamin Netanyahu
Premiärminister Benjamin Netanyahu Foto: Ronen Zvulun/AFP

EU:s utrikesansvarige Josep Borrell söker stöd hos medlemsländerna för sanktioner mot Israel om den nya regeringen annekterar Västbanken i sommar. Det säger en källa på spanska utrikesdepartementet till DN.

På torsdag ska den nya israeliska regeringen sväras in. Premiärminister Benjamin Netanyahu har krävt och fått grönt ljus från sina koalitionspartners att annektera stora delar av Västbanken. USA:s president Donald Trump öppnade för detta steg i sin så kallade fredsplan för regionen, som lanserades i vintras.

Men palestinierna och många EU-länder, bland dem Sverige, anser att ensidiga åtgärder av denna typ utgör ett brott mot gällande FN-resolutioner i Palestinafrågan, och måste avstyras. Eftersom flera EU-länder med Ungern i spetsen numera stödjer Israel och inte palestinierna i konflikten, är möjligheterna att utöva politisk press på Jerusalem begränsade.

Några diplomatiska repressalier EU kan vidta mot Israel utan samtycke från Netanyahus EU-allierade är: att utestänga Israel från frihandelsavtal, att avbryta vetenskapligt samarbete och att rekommendera den internationella brottmålstribunalen ICC att åtala Israel. 

EU:s utrikesministrar skall behandla ärendet under sitt möte på fredag.