Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 14:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/eu-i-krismote-for-att-radda-iran-avtalet/

Världen

EU i krismöte för att rädda Iranavtalet

Begravningsproceduren för mördade generalen Qassem Soleimani nådde på tisdagens hans hemstad Kerman. Där krävde sörjande hämnd för USA:s dåd. Foto: Atta Kenare/AFP

EU arbetar intensivt för att hålla kärnenergiavtalet med Iran vid liv. Frankrike, Storbritannien och Tyskland möts för krismöte i Bryssel, i dag tisdag. På fredag samlas EU:s samtliga utrikesministrar för att rädda avtalet.

Utrikesministrarna för EU:s mest inflytelserika medlemsstater, Frankrike, Storbritannien och Tyskland, är i Bryssel för att hitta en väg framåt för kärnenergiavtalet, som begränsar Irans förmåga att utveckla kärnvapen. Avtalet slöts 2015, men har varit i rejäl gungning sedan USA ensidigt lämnade överenskommelsen i maj 2018.

Läget har skärpts ytterligare sedan Iran, efter mordet på toppmilitären Qassem Soleimani, på söndagen sade att landet inte längre kommer att begränsa sin anrikning av uran.

Beskedet beklagas djupt av EU:s högsta representant i utrikesfrågor, Josep Borrell. På Twitter skriver han att avtalet är viktigare än någonsin för stabiliteten i regionen och för global säkerhet.

https://twitter.com/JosepBorrellF/status/1214139981649862657

Iranska nyhetsbyrån Irna rapporterar att landet ännu inte dragit sig ur kärnenergiavtalet. Vice utrikesminister Abbas Araghchi ser i stället möjligheten att kunna anrika uran som att Iran har tagit ett steg för att återställa maktbalansen i kärnenergiavtalet.

Men den gradvisa nedmonteringen av avtalet oroar EU. 

Josep Borrell har därför bjudit in Irans utrikesminister Javad Zarif till Bryssel för överläggningar. Något formellt svar hade ännu inte kommit när denna artikel skrevs.

På fredag hålls även ett extrainsatt möte med medlemsstaternas utrikesministrar.

Läs mer: USA:s och Irans konflikt – detta har hänt 

Men redan i dag träffas alltså utrikesministrarna för Frankrike, Storbritannien och Tyskland (trion kallar sig E3) för att diskutera avtalet samt det spända läget mellan USA och Iran. 

– Alla tre trycker på för en nedtrappning, framhåller en talesperson för brittiska utrikesministeriet.

För Storbritannien är samarbetet med andra länder EU inte helt okontroversiellt. Britterna ska lämna EU och premiärminister Boris Johnson har stora ambitioner att sluta ett frihandelsavtal med USA. Hur president Donald Trump tolkar de brittiska åtgärderna i Iran-frågan kan påverka ett handelsavtal.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, som vill att EU tar mer plats i geopolitiska frågor, skriver i ett uttalande på tisdagen att våldsspiralen måste brytas. Hon pekar på att EU har intensifierat sina diplomatiska kontaktvägar.

”Europa har här ett särskilt ansvar. När spänningarna ökar, talar Europa med alla inblandade”, skriver hon.

Ursula von der Leyen uppmanar Iran att hålla fast vid kärnenergiavtalet och att EU måste övertyga Iran om att det även är i landets eget intresse.

 

Läs mer. Irans svar på USA:s attack: ”13 hämndscenarier” 

Läs mer. Trump hotar bomba kulturplatser i Iran