Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

EU i krismöte om att återinföra gränskontroller

Gränskontrollen vid Hyllie station utanför Malmö i november.
Gränskontrollen vid Hyllie station utanför Malmö i november. Foto: Johan Nilsson/TT

På måndag möts EU:s inrikesministrar i Amsterdam för att diskutera flyktingkrisen och eventuellt återinföra gränskontroller under två år.

Frankrikes premiärminister Manuel Valls varnar för att den pågående krisen kan komma att rasera "hela idén med EU".

De gemensamma flyktingkvoter man redan kommit överens om tillämpas inte i praktiken, samtidigt som flyktingsströmmen fortsätter. Om inte EU-länderna lyckas komma överens om gemensamma lösningar riskerar Schengenssamarbetet att helt falla samman.

Sex Schengenländer, Tyskland, Österrike, Frankrike, Sverige, Danmark och Norge har på ett eller annat sätt redan infört tillfälliga gränskontroller.

Tysklands gränskontroll mot Österrike löper ut i maj. Det EU-ministrarna nu ska tala om är vad som händer efter maj, bland annat diskutera nödåtgärder som ska ge EU-länderna möjlighet att återinföra gränskontroller i två år. Det är möjligt enligt Schengenavtalet.

– Möjligheten finns, och EU-kommissionen är redo att använda den om behovet uppstår, säger Natasha Bertaud, talesperson hos EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker till nyhetsbyrån Reuters.

– Vi är inte i den situationen än. Men det är på agendan över vilka åtgärder som bör vidtas eller måste vidtas när vi närmar oss slutet av perioden, säger hon.

Jean-Claude Juncker varnade i förra veckan för följderna av att flera medlemsländer har infört gränskontroller.

– Vad är det för idé att ha en gemensam valuta om vi inte har fri rörlighet? Utan ett fungerande Schengensamarbete kan inte våra varor röra sig fritt och då stannar den ekonomiska utvecklingen vilket leder till hög arbetslöshet, sade han bland annat.

Under trycket av den ökande flyktingströmmen införde Sverige tillfälliga gränskontroller i mitten av november, till en början gällde det gränsövergångarna vid Öresundsbron och vid färjeläget i Trelleborg, men utökades successivt med rörliga gränskontrollgrupper i västra och södra regionerna. I början av januari infördes systematiska id-kontroller på Kastrup för resande med tåg över Öresund.

Sedan Sverige infört tillfälliga gränskontroller följde snabbt Norge och Danmark efter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.