Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

EU-invandrares barnbidrag blev en symbolfråga

Trettiofemtusen europeiska barn som får brittiska barnbidrag hamnade i fokus i EU-förhandlingarna. Storbritannien fick vid uppgörelsen med EU rätt att minska utbetalningarna. Framförallt flera östländer protesterar.

Premiärminister David Cameron hade lovat sina väljare att stoppa "exporten av barnbidrag", alltså att inte skicka pengar utomlands till EU-invandrares barn. I siffror är frågan marginell; bara 0,26 procent av de brittiska barnbidragen går till cirka 35 000 barn i andra EU-länder. Men symbolvärdet är stort.

– Varför ska brittiska skattebetalare bidra med sina skattepengar till länder där levnadskostnaderna är väsentligt lägre, förklarar en brittisk EU-källa.

Storbritannien ville först helt stoppa utbetalningarna, men har nu gått med på att de ska indexeras. Det betyder att barnbidraget ska relateras till vad det kostar att leva i landet.

För till exempel Polen och Tjeckien har frågan blivit viktigare. Omkring 100 000 polska barn får bidrag från övriga EU, framför allt från Tyskland. Men Polen vill att brittiska barnbidrag ska jämföras med polska barnbidrag, inte med levnadskostnaderna. Nyligen höjde dessutom Polen barnbidragen och de är nu i nivå med Storbritannien, men fortfarande lägre än i Tyskland.

Östländerna kan tänka sig att begränsningarna kan gälla nyanlända EU-invandrare, men inte de som redan bor i Storbritannien.

– Vi har haft månader av diskussioner om barnbidragen och ingen har tidigare väckt frågan att det var ett problem att inkludera dem som redan får, säger den brittiska källan.

Danska statsministern Lars Løkke Rasmussen är britternas främsta allierade.

– När vi talar om barnbidragen är det viktigt för mig att de nya reglerna ska omfatta alla EU-länder, sade han på fredagen.

Danmark vill nämligen göra som britterna och minska utbetalningar till utlandet. När det gäller Sverige och Tyskland finns ännu inget officiellt besked, regeringarna där ser inte detta som en viktig fråga. Enligt uppgift antar dessutom länderna att administrationen med indexering kostar mer än besparingarna.

I delar av EU-kretsen finns en oro för att indexerade barnbidrag ska spridas till andra områden, som pensioner. På fredagen var formuleringar som berör just spridningsrisken en av stötestenarna i avtalstexten mellan EU och Storbritannien.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.