Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-03 07:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/eu-kan-bli-mojligt-att-turista-i-europa-i-sommar/

Världen

EU: Kan bli möjligt att turista i Europa i sommar

I Cesenatico i Italien ställs solstolar ut för gästerna.
I Cesenatico i Italien ställs solstolar ut för gästerna. Foto: Vincenzo Pinto/AFP

Under onsdagen presenterade EU-kommissionen vad man kallar för ett paket av riktlinjer och rekommendationer för att hjälpa medlemsländerna att lyfta sina reserestriktioner och öppna upp för turism.

– Det har varit en lång och väldigt svår vår, säger EU:s digitaliseringskommissionär Margrethe Vestager under en presskonferens. 

Grunden i paketet är att EU:s länder ska börja öppna upp för turister och resande under de kommande månaderna. 

”Om allt hanteras korrekt och säkert kan de kommande månaderna ge européer en möjlighet att få lite välbehövd vila, avslappning och frisk luft samt att återse vänner och familjer i sina egna länder och över gränser”, skriver man.

Man varnar dock för att en allt för snabb lättnad av restriktioner kan innebära en ökning av antalet covid-19-infektioner, varför folkhälsan alltid ska vägas mot behovet av att öppna upp för resande. Man lyfter också hur stor del turismen utgör av EU-ländernas ekonomi. Direkt eller indirekt står turismsektion för nära 10 procent av EU:s bnp.  

Rekommendationerna innebär bland annat att passagerare som reser inom kollektivtrafiken eller med till exempel flygtrafik ska bära munskydd. Munskyddskravet gäller både under själva transporten men också i ”transportcenter” där fysisk distansering inte fullt ut kan garanteras.

Detta krav på munskydd har redan anammats av bland annat flygbolaget SAS, som i ett pressmeddelande under onsdagen gick ut med att munskydd kommer vara obligatoriskt på flygplan mellan 18 maj och 31 augusti. 

Nya hälso- och säkerhetsregler ska tas fram av flygsäkerhetsorganisationen Easa samt ECDC. Man ska prioritera elektronisk bokning av biljetter och butiker som är placerade i transportcenter ska införa särskilda säkerhetsåtgärder som barriärer mellan säljare och kund.