Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-23 15:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/eu-kan-bli-mojligt-att-turista-i-europa-i-sommar/

VÄRLDEN

EU: Kan bli möjligt att turista i Europa i sommar

I Cesenatico i Italien ställs solstolar ut för gästerna.
I Cesenatico i Italien ställs solstolar ut för gästerna. Foto: Vincenzo Pinto/AFP

Under onsdagen presenterade EU-kommissionen vad man kallar för ett paket av riktlinjer och rekommendationer för att hjälpa medlemsländerna att lyfta sina reserestriktioner och öppna upp för turism.

– Det har varit en lång och väldigt svår vår, säger EU:s digitaliseringskommissionär Margrethe Vestager under en presskonferens.

Grunden i paketet är att EU:s länder ska börja öppna upp för turister och resande under de kommande månaderna.

”Om allt hanteras korrekt och säkert kan de kommande månaderna ge européer en möjlighet att få lite välbehövd vila, avslappning och frisk luft samt att återse vänner och familjer i sina egna länder och över gränser”, skriver man.

Man varnar dock för att en allt för snabb lättnad av restriktioner kan innebära en ökning av antalet covid-19-infektioner, varför folkhälsan alltid ska vägas mot behovet av att öppna upp för resande. Man lyfter också hur stor del turismen utgör av EU-ländernas ekonomi. Direkt eller indirekt står turismsektion för nära 10 procent av EU:s bnp.

Rekommendationerna innebär bland annat att passagerare som reser inom kollektivtrafiken eller med till exempel flygtrafik ska bära munskydd. Munskyddskravet gäller både under själva transporten men också i ”transportcenter” där fysisk distansering inte fullt ut kan garanteras.

Detta krav på munskydd har redan anammats av bland annat flygbolaget SAS, som i ett pressmeddelande under onsdagen gick ut med att munskydd kommer vara obligatoriskt på flygplan mellan 18 maj och 31 augusti.

Nya hälso- och säkerhetsregler ska tas fram av flygsäkerhetsorganisationen Easa samt ECDC. Man ska prioritera elektronisk bokning av biljetter och butiker som är placerade i transportcenter ska införa särskilda säkerhetsåtgärder som barriärer mellan säljare och kund.

Ämnen i artikeln

Turism
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt