Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

EU kan ta in 10.000 flyktingar från Libyen

Upp till 10.000 flyktingar som strandsatts i Libyen kan omlokaliseras till EU under 2018 genom humanitära korridorer, säger Italiens inrikesminister Marco Minniti i en intervju med tidningen La Repubblica.

Omkring 400.000 flyktingar och migranter befinner sig just nu i Libyen, omkring 36.000 av dem är barn, enligt FN. Resvägen från Mellanöstern och Afrika till EU går ofta genom just Libyen och därefter över Medelhavet på flyktingsmugglares små och rangliga farkoster, men många fastnar på vägen.

IOM (Internationella migrationsorganisationen) siktar på att återbörda 30.000 av dem till sina hemländer under 2018. Omkring 15.000 har hittills skickats tillbaka under det gångna året.

Amerikanska CNN sände nyligen ett inslag om hur flyktingar och migranter säljs som slavar i Libyen. Reportaget väckte starka reaktioner världen runt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.