Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-26 21:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/eu-kommissionen-reseforbud-till-eu-i-30-dagar/

VÄRLDEN

EU-kommissionen: Reseförbud till EU i 30 dagar

Skarpare kontroller vid gränsen till Schengenområdet kan snart vara verklighet.
Skarpare kontroller vid gränsen till Schengenområdet kan snart vara verklighet. Foto: Pascal Guyot/AFP

EU-kommissionen vill stoppa alla icke nödvändiga resor in till EU i 30 dagar för att hejda nya coronaviruset.

När det gäller Schengenområdet, där Sverige ingår, ska resenärer som misstänks vara smittade av covid-19 kunna nekas inresa.

EU-kommissionen föreslår drastiska åtgärder för att komma till rätta med smittspridningen av covid-19. Kommissionen har presenterat en rad åtgärder som EU:s stats- och regeringschefer ska ta ställning till vid ett extrainsatt krismöte på tisdag.

– Jag föreslår för stats- och regeringscheferna att vi inför ett tillfälligt inreseförbud för icke nödvändigt resande till EU. De här inskränkningarna bör gälla i 30 dagar och kan förlängas vid behov, säger kommissionsordförande von der Leyen i ett videoklipp som hon publicerat på Twitter.

https://twitter.com/vonderleyen/status/1239568170152857607

På en presskonferens i Bryssel sade Ursula von der Leyen att hon inte vill att Europas sjukvårdsystem pressas ytterligare av sjuka resenärer som kommer utifrån.

Reseförbudet ska gälla medborgare från så kallat tredje land. Det är alltså länder utanför EU och Schengenområdet (där även Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz ingår). Storbritannien räknas fortfarande som ett EU-land i dagsläget.

Reseförbudet ska inte gälla anhöriga till EU-medborgare, tredje land-medborgare som är bosatta inom EU samt anställda i samhällsviktiga funktioner som forskare och läkare.

I sina nya riktlinjer vill kommissionen att det sker mer systematiska kontroller vid gränsen till Schengenzonen. Det kan innefatta att kontrollera hälsan hos alla resenärer, som att screena dem i fall de har feber, och om resenären varit särskilt exponerad för covid-19. Medlemsstaterna har möjlighet att vägra en person som inte är bosatt inom EU eller Schengen från att komma in i Schengenzonen.

Medlemsstaterna kan också välja att isolera sådana resenärer eller sätta dem i karantän.

I sina riktlinjer skriver EU-kommissionen att en åtgärd som att vägra inresa måste vara ”proportionerlig och inte diskriminerande”. Med det menas bland annat att ett lands hälsovårdsmyndighet ska ha varit involverad i beslutet.

När det gäller gränser inom EU konstaterar kommissionen att medlemsstaterna får införa tillfälliga kontroller för att bland annat stoppa smittospridningen av nya coronaviruset. Samtidigt understryker kommissionen att medlemsstaterna inte får diskriminera mellan sina egna invånare och de från andra EU-länder.

Ett annat område som debatterats hett internt i EU senaste dagarna är att Frankrike och Tyskland infört stopp för att exportera skyddsutrustning. Det strider mot principen att varor ska röra sig fritt inom unionen. Kommissionen understryker att även sådana åtgärder måste vara proportionerliga.

Tyskland tog på söndagen bort sitt generella exportstopp och kommer att skicka en miljon skyddsmasker till Italien, landet som är hårdast drabbat inom EU.

Läs mer. Pia Gripenberg: Europeiska unionen krackelerar framför våra ögon

Läs mer: Tyskland inför gränskontroll mot flera grannländer

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt