Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

EU-kommissionen ska granska Polen

Foto: Wojtec Radwanski/AFP

EU-kommissionen kräver att Polen respekterar rättsstatens principer och inleder ett nytt förfarande gentemot regeringen i Warszawa. Det innebär fler brev från Bryssel till Warszawa, men det är långt kvar till ett ingripande från EU.

Det var tydligen livliga diskussioner om utvecklingen i Polen under dagens sammanträde med EU-kommissionen.

Presskonferensen blev mer än en timme försenad.

När kommissionens vice ordförande Frans Timmermans till slut dök upp förklarade han att EU-kommissionen vill ha fler försäkringar om att Polen respekterar rättsstatens principer.

Kommissionen inleder därför ett förfarande i flera steg. Det är första gången som detta förfarande, som infördes 2014, används.

Foto: Det innebär att ett nytt brev redan i dag skickas till regeringen i Warszawa där Frans Timmermans ställer kritiska frågor om förändringarna av Polens konstitutionsdomstol och styrningen av public service som drivits fram av den polska regeringen under senare tid.

– Vårt syfte är att lösa detta. Inte att anklaga eller gå i polemik utan att följa våra åtaganden, sade Frans Timmermans

Om regeringen i Warszawa inte svarar på Timmermans nya brev kan kommissionen utfärda en rekommendation till Polen.

– Rättsstatens principer ska respekteras i hela EU. Det är en av kommissionens huvudfrågor, förklarade Timmermans.

Men kommissionen har inga andra maktmedel och inga möjligheter att straffa ett EU-land som inte följer en rekommendation.

Om Polen i slutändan struntar i alla synpunkter från Bryssel kan kommissionen aktivera artikel 7 i Lissabonfördraget.

Artikel 7 brukar kallas ”atombomben” och innebär att rösträtten kan dras in för ett land som ”ihållande” anses bryta mot EU:s grundläggande värden rörande demokrati och mänskliga rättigheter.

Men dit är det fortfarande långt. Och ett beslut om att land ska frysas ut fattas inte av kommissionen, utan av övriga medlemsländerna som måste vara överens.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán har redan sagt att han tänker lägga in sitt veto och därmed hindra att Polens fryses ut.

Dagens beslut innebär med andra ord början på en skriftlig process som aldrig tidigare har använts, men inget ingripande.

Kommissionen regerar därmed starkare och mer principiellt mot den utveckling som pågår i Polen än när Ungern för fem år sedan genomförde motsvarande förändringar.

Samtidigt försäkrade Frans Timmermans att han enbart eftersträvar dialog och att han tror att kommissionen ska komma överens med Polen.

– Polen är ett mycket viktigt EU-land. Jag är övertygad om att vi k an få till stånd en dialog, sade Timmermans.

Fakta. Rättsstatens principer i EU

Kommissionen införde 2014 nya regler för ”rättsstatens principer”.

Kommissionen kan vända sig till ett EU-land om det finns ”systemhot”, bedöma läget och utfärda rekommendationer.

Om EU-landet struntar i rekommendationerna kan kommissionen aktivera artikel 7 i Lissabonfördraget.

För att dra in rösträtten för ett EU-land enligt artikel 7 krävs att övriga länder är överens.

Läs mer. Polens nya medielagar
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.