Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

EU-kris gynnar finska högerpopulister

Portugals ekonomiska kris slår nu in i valrörelsen i Finland och väntas ge högerpopulistiska Sannfinländarna nya framgångar. Men regeringspartierna går nu till motoffensiv och varnar för politiskt och ekonomiskt kaos.

– Den förra krisen kostade finska staten 40 miljarder euro. Vi har inte råd att få en ny recession som den 2008-09, och det riskerar vi att få om vi inte hjälper Portugal, varnar statsminister Mari Kiviniemi när DN möter henne på valturné i Tavastehus en vecka före valet.

Men en majoritet av finländarna säger nej till att stödja det krisande Portugal visar en opinionsmätning. Sannfinländarnas stöd har rusat i höjden sedan eurokrisen började i fjol somras och partiledaren Timo Soini gnuggar händerna över det nya krisbeskedet.

– Det här bekräftar det jag sagt hela tiden; EU fungerar inte! De där länderna i utkanten av EU borde försättas i konkurs, säger Soini.

Regeringspartierna har hittills haft svårt att bemöta Soinis argument. Men de försöker nu koppla samman den ekonomiska uppgången i Finland med EU-politiken för att visa hur framgångsrik regeringens politik är.

– Vi har inte varit tillräckligt bra på att förklara vad vi har gjort. Men vi har ju en vecka kvar. Jag litar på finnarna, i verkligheten vill man nog att det här goda utvecklingen ska fortsätta, säger Mari Kiviniemi.

Och hennes regeringskollega, utrikesminister Alexander Stubb, Samlingspartiet, anklagar utanför ett valtält i Esbo Sannfinländarna för att ljuga om stödpaketen till krisländerna:

– Soini har lyckats framställa det som att Finland skyfflar iväg tiotals miljarder euro till EU. I själva verket handlar det om 675 miljonder i lån mot hög ränta, säger Stubb.

Finansdepartementet visar siffror på att Finland kan tjäna upp till 100 miljoner euro i ränta på de olika stödpaketen, enligt Hufvudstadsbladet. Samtidigt som finansminister Jyrki Katainen lovar att ställa hårda krav på Portugal för att få del av EU-stödet.

EU:s stödpaket till krisländerna
har blivit den stora konfliktfrågan under slutspurten i valrörelsen. Det tredje traditionella regeringspartiet, Socialdemokraterna, har placerat sig i en mellanposition. Partiets vice ordförande Maria Guzenina-Richardsson förklarar att man endast är beredd att säga ja till krisstöd till Portugal om de banker som lånat ut pengar till krisländerna också tvingas vara med och betala.

– Socialdemokraterna är varma EU-anhängare och vill tillhöra EU:s kärna, men vi kan inte låta bankerna komma undan, säger Guzenina-Richardsson, där hon står vid partiets valtält några meter från utrikesminister Stubb.

Men regeringspartierna avfärdar Socialdemokraternas hållning som taktikspel för att inte förlora röster till Sannfinländarna. Förslaget har redan avvisats som tekniskt omöjlig under euroländernas förhandlingar.

– Det är dags för Socialdemokraterna att kliva fram ur sitt hörn och tala om var de verkligen står, säger Mari Kiviniemi.

Trots de ovanligt hårda motsättningarna mellan partierna för att vara en finländsk valrörelse utesluter inte Kiviniemi att bilda regering med vare sig Sannfinländarna eller Socialdemokraterna.

– Om Sannfinländarna håller fast vid sin EU-linje kan dom inte vara med i en regering. Men vi vet ju inte vad dom kommer att säga efter valet, säger Kiviniemi.

– Vi måste ha flera partier för att bilda regering i Finland, och därför beror allt på förhandlingarna om regeringsprogrammet.

Kiviniemi tycker inte heller att Sannfinländarnas invandringsfientliga retorik är något hinder för regeringssamarbete

– Sannfinländarna är inte ett direkt rasistiskt parti. Det finns kandidater som är mycket rasistiska, men partiledaren Timo Soini linje är annorlunda. Han har i varje fall inte direkt sagt någonting rasistiskt. På det sättet kan man inte jämställa Sannfinländarna med Sverigedemokraterna, säger Kiviniemi.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.