Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

EU-länder överens om flyktingfördelning

En flyktingfamilj går på stranden på grekiska ön Lesbos efter att ha överlevt färden över havet från Turkiet.
En flyktingfamilj går på stranden på grekiska ön Lesbos efter att ha överlevt färden över havet från Turkiet. Foto: Iakovos Hatzistavrou/AFP

En majoritet av EU-länderna är överens om fördelningen av 120.000 flyktingar. Fyra länder motsätter sig beslutet.

Enligt Reuters har Tjeckien, Ungern, Rumänien och Slovakien motsatt sig planerna. Finland avstod från att rösta.

Beskedet kom via tjeckiska inrikesministern Milan Chovanec.

Luxemburg, som är ordförande i EU, uppger att ”en stor majoritet av EU:s medlemsländer antog beslutet” enligt TT. Beslutet innebär att 120.000 flyktingar kommer att fördelas över de 28 medlemsländerna.

Beslutet från migrationsministrarna innebär en temporär fördelning med bindande kvoter. Det kommer alltså inte gå att säga nej till mottagande. Länderna får däremot möjlighet att vänta med mottagandet av 30 procent av personerna på sin kvot i ett år, om de kan hänvisa till särskilda skäl.

För svensk del innebär kvoten att totalt 4.358 asylsökande ska överföras till Sverige: 967 från Italien, 1.830 från Grekland samt ytterligare 1.961 från ”övriga länder”.

– Om vi inte hade gjort det här så skulle Europa ha blivit än mer splittrat, motiveras beslutet av ordförandelandet Luxemburgs migrations- och utrikesminister Jean Asselborn på kvällens presskonferens.

Beslutet har präglats av stora motsättningar mellan EU-länderna. Bland annat Sverige, Frankrike och Tyskland har efterfrågat kvoter, vilket andra länder varit hårda motståndare till. Motståndarna har ansett att varje stat på egen hand måste får bestämma vilka människor som har rätt att bo i landet, medan andra länder anser att EU måste ta ett gemensamt ansvar för flyktingarna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.