Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-14 18:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/eu-lander-vill-ha-myndighet-mot-penningtvatt/

Världen

EU-länder vill ha myndighet mot penningtvätt

Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien, Nederländerna och Lettland vill ha en EU-myndighet mot pengatvätt. Foto: Mickan Palmqvist

Flera stora EU-länder förespråkar inrättandet av en ny, central myndighet som ska sköta tillsynen av medlemsländernas banker och andra finansiella institutioner för att förhindra penningtvätt. Orsaken är att ett flertal banker inom unionen ertappats med att tvätta svarta pengar.

TT Text

Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien, Nederländerna och Lettland säger i ett gemensamt uttalande att EU behöver en ”central tillsynsenhet” för att få stopp på flödet av svarta pengar i unionens finansiella system. Förslaget kommer efter att flera storbanker i norra Europa varit involverade i transaktioner av svarta ryska pengar till ett värde av flera miljarder euro.

”Där stora finansiella intressen står på spel finns det en risk för att den nationella tillsynen blir påverkad, direkt eller indirekt, av institutioner som övervakas eller intressegrupper”, heter det i ett uttalande.

Kravet på reformer kommer bara några månader efter att EU kommit överens om att göra en översyn av den Europeiska bankmyndigheten för att stärka myndighetens befogenheter att förhindra penningtvätt. Åtgärden har av flera bedömare ansetts som otillräcklig.

De sex länderna vill också se nya regler mot penningtvätt eftersom de reviderade bestämmelser som infördes för ett år sedan inte bedöms som tillräckliga.