Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-25 16:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/eu-ledarna-overens-ger-storbritannien-tid-till-31-oktober/

Världen

EU-ledarna överens – ger Storbritannien tid till 31 oktober

01:38. Storbritannien kraschar inte ut ur EU på fredag – Brexit skjuts upp till senast i höst. "Jag anser fortfarande att vi behöver lämna EU, med ett avtal, så fort som möjligt", säger Theresa May.

Storbritannien får förlängd tid innan landet måste lämna EU. Därmed slipper britterna att krascha ur unionen utan avtal. Beslutet kom bara två dagar innan en hård Brexit hade blivit verklighet – trots att Frankrike bromsade.

Rätta artikel

Under kvällens diskussioner låg fyra olika datum för ett brittiskt utträde på bordet. Dels Theresa Mays begäran om ett utträde den 30 juni, men också tre datum som diskuterats inom EU:s medlemsländer; i början av maj (alltså före EU-valet den 23 maj), den 31 december i år och den 31 mars 2020.  

Men det skulle bli ett femte, en kompromiss.

Beslutet blev att ge Theresa May mer tid än hon hade bett om. Storbritannien får nu till 31 oktober på sig att komma fram till ett avtal som det brittiska parlamentet kan enas kring. Dessutom ska det göras en översyn av läget den 30 juni – det datum Theresa May själv ville ha.

Tusk bekräftade att EU-länderna och Storbritannien hade enats i en tweet klockan 01.57:

https://twitter.com/eucopresident/status/1116128110557134848

Theresa May betonar samtidigt att ett ordnat brittiskt utträde kan ske långt före oktober.

– Jag anser fortfarande att vi behöver lämna EU, med ett avtal, så fort som möjligt. Om vi kan godkänna ett avtal under de tre första veckorna i maj behöver vi inte delta i EU-valet och kan lämna lördagen den 1 juni, säger May efter toppmötet.

Statsminister Stefan Löfven är nöjd över att man nått en överenskommelse.

– Vi har undvikit att Storbritannien skulle lämna EU under oordnade former. Det betyder oerhört mycket för enskilda människor, för företag och naturligtvis för Sverige, britterna och hela EU, säger Stefan Löfven efter nattmanglingen.

Förlängningen löser inte grundproblemet, att parlamentet i London är splittrat om Brexit. Men Stefan Löfven framhåller att tidsfristen ger Tories och Labour utrymme att komma överens i sina förhandlingar.

– Det är unikt i Storbritannien. Det har inte hänt sedan andra världskriget att man faktiskt sitter ner och diskuterar. Då är situationen ny och vi vill ge den dialogen en möjlighet, säger han.

Skulle parterna bli överens kan Storbritannien lämna EU tidigare. Men är landet kvar i EU under valet till Europaparlamentet 23-26 maj, måste man ordna ett val.

– Gör man inte det, då åker man ut den 1 juni, säger Stefan Löfven.

Bild 1 av 2 Theresa May på väg in till EU-mötet på onsdagen.
Foto: Francisco Seco/AP
Bild 2 av 2 Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, Luxemburgs premiärminister Xavier Bettel, Storbritanniens premiärminister Theresa May och Tysklands förbundskansler Angela Merkel.
Foto: Olivier Hoslet/AP

En som motsatte sig en förlängning av Storbritanniens utträde var Frankrikes president Emmanuel Macron. Han har kritiserat britterna för att vilja ha en förlängning samtidigt som landet, enligt Macron, saknar en plan för hur man ska gå vidare. Frankrike har också påpekat att datumet för utträde har bestämts av britterna själva – den 29 mars 2019. Ett datum som redan passerats.

Den ståndpunkten fortsatte Frankrike att hävda under onsdagskvällens diskussioner. Trots det valde Frankrike att ge May ytterligare tid samtidigt som man fortsätter att vara Storbritanniens främsta kritiker när det gäller hanteringen av Brexitfrågan.

Frankrikes president Emmanuel Macron inför EU-toppmötet på onsdagen. Foto: Riccardo Pareggiani/AP

Under kvällen satte Frankrike tryck på de övriga medlemsländerna genom flera uttalanden från bland annat Emmanuel Macrons talesperson som bland annat gjorde klart att en hård Brexit vore att föredra istället för att ha ett trilskande Storbritannien kvar inom EU. 

Mot Macron och Frankrike stod Tyskland förbundskansler Angela Merkel som istället ville ge Storbritannien mera tid, helst till den 31 december, på sig att ta fram ett avtal.

När Theresa May nu får återvända till London med en förlängning gör hon det sannolikt som lätt vingklippt. För att få till stånd förlängningen har Frankrike krävt att Storbritannien avstår från att lägga sig i viktiga EU-frågor under tiden fram till utträdet. 

I ett sent utkast till uttalande som läckt under onsdagskvällen stod att britterna i gengäld för en förlängning ”ska avstå från alla typer av åtgärder som kan skada” EU och dess mål ”särskilt när det gäller beslutsprocessen”. Detta för att undvika att Storbritannien, som vissa kritiker sagt, ska bli en trojansk häst i EU.

Emmanuel Macron kräver också att Storbritannien tappar sin plats i EU-kommissionen, alltså EU:s regering som är det organ som utarbetar lagförslagen. En plats som i dag innehas av sir Julian King. Sveriges EU-minister Hans Dahlgren avfärdade det förslaget i en intervju på onsdagskvällen.

– Om Storbritannien ställer upp i EU-valet kommer man också att ha en kommissionär, sa Dahlgren till CNN.

Trots onsdagens beslut är oron stor över också en annan fråga: vad händer om Theresa May väljer att lämna sin post eller om hon röstas bort vid ett eventuellt nyval under förlängningsperioden?

– Då vet vi inte vem som kan bli ny premiärminister och vad den personen i så fall kan göra, sa förste vice talman i Europaparlamentet Mairead McGuinness i en intervju med CNN före onsdagens omröstning.

Nu åker alltså Theresa May tillbaka till London för fortsatta förhandlingar på hemmaplan. Redan på torsdagen fortsätter Theresa Mays samtal med oppositionsledaren Jeremy Corbyn i ett försök att hitta ett avtal som kan röstas igenom i parlamentet.

Corbyn själv skrev under onsdagskvällen att Labours förslag om en tullunion med EU, där Storbritannien har möjlighet att påverka framtida avtal, ses som ”trovärdig och möjlig att leverera” av Irlands premiärminister Leo Varadkar.

Men den vägen verkar stängas av Tories. Sent på onsdagskvällen sa utrikesminister Jeremy Hunt att en tullunion inte skulle fungera för en stor ekonomi som Storbritanniens.

https://twitter.com/jeremycorbyn/status/1116047567941509120

Läs mer. Pia Gripenberg: EU:s skräck – Boris Johnson ersätter Theresa May

Läs mer. Från askan in i elden: Det här händer med Brexit nu