Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-10 10:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/eu-ledarna-tog-upp-gui-minhai-vid-mote/

Världen

EU-kritik mot Kina i fallet med Gui Minhai

En demonstrant med ett plakat till stöd för svenske förläggaren Gui Minhai.
En demonstrant med ett plakat till stöd för svenske förläggaren Gui Minhai. Foto: EyePress/James Ma

Fängslade bokförläggaren Gui Minhais öde togs upp på högsta nivå när EU:s främsta ledare mötte sina kinesiska motsvarigheter via webben.

– Vi insisterar på att bli hörda, säger kommissionsordförande Ursula von der Leyen.

TT Text

Ämnen var många och spretiga när von der Leyen och EU:s permanente rådsordförande Charles Michel höll sitt webbmöte på måndagen med president Xi Jinping och premiärminister Li Keqiang.

– Många ämnen är vi eniga om, men vi pratade också om sådant som vi inte håller med varandra om, säger Michel på EU-duons presskonferens efteråt.

Ett sådant ämne är EU:s ”allvarliga oro” för Peking-myndigheternas ökade tryck på Hongkong.

– Den nationella säkerhetslagen riskerar att underminera ”ett land, två system”-principen och det utvecklade självstyre i Hongkong som vi vill behålla. Det är det självstyret som har gjort att Hongkong har kunnat blomstra och vara framgångsrikt, säger von der Leyen.

– Vi var väl tydliga med vår syn på saken och har bett dem tänka om. Men de ser det naturligtvis på ett annat sätt, konstaterar hon.

I sammanhanget togs även fallet med den svensk-kinesiske bokförläggaren Gui Minhai specifikt upp av EU-topparna. Gui nämns även i EU:s formella uttalande efteråt där fängslandet av honom kallas för ”godtyckligt”.

– Vi tog upp enskilda fall, bland annat om en svensk medborgare och två kanadensare. Den här typen av videomöten är bra tillfälle för oss att föra fram de europeiska värderingar som vi tror på: demokrati, rättsstatssprinciper och respekt för mänskliga rättigheter, säger Michel.

– För EU är mänskliga rättigheter något som inte kan förhandlas bort. Vi tar alltid upp vår oro och insisterar på att bli hörda, hävdar von der Leyen.

Om Kina reagerade på kritiken, och i så fall hur, gavs det dock ingen information om på presskonferensen.

Som helhet beskrivs måndagsmötet av von der Leyen som ”väldigt intensivt, väldigt rakt och väldigt öppet”.

Utöver Hongkong och mänskliga rättigheter ägnades stor tid även åt coronakrisen, handel och internationella frågor. EU och Kina har i flera år arbetat på ett investeringsavtal, utan att kunna enas.

– Vi har en dynamisk handelsrelation med Kina, men framsteg behövs på många områden, betonar Charles Michel.

Ämnen i artikeln

Gui Minhai
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt