Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

EU-miljarder till flyktinghjälp

Foto: AFP

EU öppnar för 6,5 miljarder kronor i katastrofhjälp till flyktingar inne i Europa. Kvinnor drabbas hårt av sexuellt våld, enligt Cecilia Wikström (L).

Det väntade beslutet från EU-kommissionen presenteras av biståndskommissionär Christos Stylianides på en presskonferens i Bryssel.

– Vi måste ta tag i de humanitära frågorna nu och vi måste vara redo att agera precist och omedelbart, säger Stylianides.

– Kommissionen kommer att ge 700 miljoner euro över tre år… Det här stödet kommer att vara tillgängligt omedelbart, berättar biståndskommissionären.

Formellt handlar det om ett nytt ”nödhjälpsinstrument” som ska kunna användas när EU-ländernas kapacitet ”är överväldigad av skyndsamma och exceptionella omständigheter”.

För att få ihop pengarna kommer EU-kommissionen ”skyndsamt” att be EU-parlamentet och medlemsländerna om en utökad budget för att hantera det nya stödet. Behovet uppskattas till 300 miljoner euro för 2016 och ytterligare 200 miljoner vardera för år 2017 och 2018.

”Pengarna kommer därför inte att tas från existerande externa humanitära hjälpprogram utanför EU”, heter det i dagens pressmeddelande från EU-kommissionen.

Det nya internbiståndet offentliggörs samtidigt som läget är fortsatt spänt vid främst den grekisk-makedonska gränsen, där tusentals flyktingar fastnat på grund av hårdare kontroller.

Allt fler av de nödställda är i dag kvinnor – vars väg genom Europa kantas av hot, trakasserier, misshandel och våldtäkt.

– Allt fler kvinnor berättar om hur de under sin flykt utsätts för våld av olika slag, hur säkerhetsvakter säger ”ok, du får passera om jag får ha dig för mig själv en stund”, säger svenska EU-parlamentsledamoten Cecilia Wikström (L) på en pressträff i Bryssel.

– Det är massor med våldtäkter, massor med otäcka förhandlingssituationer där de säger ”här kommer du inte fram om jag inte får ha sex med dig”, konstaterar hon.

Wikström är en av parlamentets tungviktare i asyl- och migrationsfrågor och har fått ta emot allehanda vittnesmål om situationen längs flyktingarnas väg in i EU.

– Det är särskilt Kroatien och Grekland som man pekar ut som ställen där man utsätts för våld av personal, säkerhetsvakter, polis. . . Och av andra flyktingar. Det finns berättelser om hur det är UNHCR-personal till och med. . . Det kan finnas hjälparbetare också som utsätter kvinnor för de här förskräckliga övergreppen som det är fråga om, säger Wikström.

Sedan årsskiftet har andelen kvinnor och barn i flyktingströmmen vuxit kraftigt. Av de 132 000 som anlänt i år är 34 procent barn, 20 procent kvinnor och 47 procent män. Av de syrier som anlänt på sistone är dock kvinnoantalet så högt som 55 procent.

En av förklaringarna är att flera EU-länder – däribland Sverige – kraftigt försvårat möjligheterna till familjeåterförening. Det har slagit hårt mot de syriska familjer där maken gett sig av ensam, i hopp om att sedan kunna få över fru och barn utan att dessa själva ska behöva göra den tuffa resan över hav och gränser.

När kvinnorna nu ändå ger sig av manar Cecilia Wikström regeringen att reagera.

– Den regering som har gått ut och sagt sig vara feministisk har nu en migrationspolitik som framför allt slår mot kvinnor och barn. . . Jag undrar om man inte har tänkt på det? säger Wikström.

– Man behöver absolut genast göra om och göra rätt. När det gäller anhöriginvandring då måste man säga att i den situation som nu råder, där mer än varannan person som nu kommer är kvinna, där man har handikappade, sjuka, gamla och små barn med sig, så måste man få återförenas med sina män som har åkt tidigare, säger Wikström.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.