Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

EU-ministrar enades om nytt flygregister

Europeiska unionens inrikes- och justitieministrar kom under fredagens möte i Bryssel överens om att inrätta nytt register över flygpassagerares bokningar och resor, kallat PNR, passenger name record.

För ett slutligt beslut krävs dock att också EU-parlamentet godkänner uppgörelsen och därför är det fortfarande inte helt säkert hur det blir.

Trots att parlamentets förhandlare gått med på den kompromiss som EU-ministrarna ställde sig bakom på fredagen har de stora politiska grupperna i parlamentet fortsatta invändningar.

De vill bland annat ha en mer automatisk överföring av information om eftersökta personer från EU-länderna till det nya registret.

Enligt kompromissen kommer registeruppgifterna lagras i sex månader utan att maskeras.

EU-länderna får också avgöra om de bara vill använda registret för att kontrollera flygpassagerare mellan EU och tredje land, eller också för flygresor inom EU.

Sveriges inrikesminister Anders Ygeman är nöjd med fredagens överenskommelse och tror att det blir ett sista avgörande om PNR före årsskiftet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.