Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

EU-parlamentariker bussades ut ur Bryssel

Foto: FREDRIK PERSSON / TT

Flera EU-parlamentariker bussades ut från Bryssel efter terrordåden på tisdagen. S-parlamentarikern Marita Ulvskog kördes till Amsterdam där hon fick spendera natten inför sin flygning hem till Sverige. I dag är EU-parlamentet till stora delar stängt.

En av de EU-parlamentariker DN talade med under tisdagen var Socialdemokraternas Marita Ulvskog, som befann sig i Bryssel samtidigt som explosionerna ägde rum. Samma eftermiddag lämnade hon och andra politiker parlamentet i bussar.

– Parlamentet tömdes i går eftermiddag efter att ledningen bestämt att alla planerade möten skulle ställas in under gårdagen och i dag, säger hon när DN når henne på onsdagen.

– Det gick inte att ta sig från flygplatsen till hemländerna så många av oss lyckades komma med på bussar till ställen där det fanns flyg.

Ulvskog kördes i en minibuss tillsammans med andra parlamentariker till Amsterdam. Där övernattade hon för att i dag, onsdag, flyga hem till Sverige. Enligt Tiia Mustonen, pressekreterare på EU-parlamentets informationskontor i Sverige, erbjöds de parlamentariker som ville skjuts ut ur staden.

– Jag har förstått att man har försökt ordna skjuts åt alla som ska flyga ifrån Bryssel och hem. I dag är en ingång och en byggnad, huvudbyggnaden, i parlamentet öppen. Alla andra byggnader är stängda och alla medarbetare får arbeta på distans i dag. Alla möten är avbokade, säger hon.

För politikerna och tjänstemännen i Bryssel väntar nu en schemalagd påskledighet. Marita Ulvskog tror att vardagen därefter kommer att se annorlunda ut än den gjorde före dåden. Hon är närmligen orolig för att rädslan som följer terrorn kommer att påverka politiken i EU negativt.

– Jag är orolig för att det här får konsekvenser på riktigt, förutom att det blir svårt att ta sig till och från flygplatser. Det farligaste som finns är rädda människor. Jag tror att de rädda människorna kommer att vara fler, och de fattar inte kloka beslut, säger hon och frågar sig:

– Kommer det att bli möjligt att fatta de beslut som måste fattas, som exempelvis migration och solidaritet mellan medlemsländerna?

På frågan om sina känslor så här dagen efter dåden svarar Marita Ulvskog:

– Det känns just dagen efter. I parlamentet sitter jag på 14:e våningen i ett hörnrum där jag kan se ned till tunnelbanestationen. Polisen och ambulanser jobbade i flera timmar samtidigt som helikoptrar hoverade ovanför. Det kändes som vi befann oss under belägring. Det var väldigt obehagligt.

Fördjupning. Dåden i Bryssel
Fördjupning. Attackerna i Bryssel
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.