Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

EU-parlamentariker: Kvinnor är mindre intelligenta än män

Kvinnor bör ha lägre löner än män, anser den polske EU-parlamentarikern Janusz Korwin-Mikke. Argumentet för detta är, enligt ledamoten, att kvinnor både är svagare, mindre och inte lika intelligenta som män.

Det sexistiska uttalandet har nu lett till att Korwin-Mikke, ensam företrädare för ett eget högerextremt parti, kommer att granskas av parlamentet. Ett straff i form av böter eller avstängning kan bli aktuellt för de värderingar han vädrat, vilka står i strid med gällande värdegrund i EU-parlamentet.

Den 74-årige polacken fällde sitt yttrande under plenum i onsdags i parlamentet:

– Det är givetvis så att kvinnor måste tjäna mindre än män, eftersom de är svagare, mindre och mindre intelligenta än män. Det är allt, sade Korwin-Mikke.

Bland annat spanska ledamoten Iratxe Garcia-Perez ilsknade till och slog tillbaka i en rad tweetar.

EU-parlamentet har tidigare markerat mot polacken, bland annat för rasistiska kommentarer och stötande uttalanden om Förintelsen. Då han i oktober 2015 gjorde hitlerhälsning i kammaren renderade det honom avstängning under tio dagar, rapporterar brittiska mediebolaget BBC.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.