Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 16:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/eu-parlamentet-forbjuder-engangsplast/

Världen

EU-parlamentet förbjuder engångsplast

EU förbjuder engångsartiklar i plast, bland annat bestick. Foto: Stian Lysberg Solum

EU-parlamentet har nu slutgiltigt röstat igenom ett förbud av vissa sorters engångsplast. Bland de produkter som ska fasas ut finns engångsbestick, bomullstops och sugrör.

Rätta artikel

Förbudet röstades igenom av en överväldigande majoritet, 560 ledamöter för och 35 emot, och träder i kraft 2021. Utöver ett antal förbjudna produkter förbinder sig medlemsstaterna att år 2029 kunna samla in 90 procent av sina producerade plastflaskor. Flaskorna kommer också tvingas bestå av 25 procent återvunnet material senast år 2025.

– Det här är ett riktigt stort steg framåt. Vi fasar ut engångsartiklar, förstärker återvinningen på sådant som inte kan förbjudas och försöker hitta alternativ till plast som inte fossilbaserad, säger EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) till DN.

– Man ska komma ihåg att plast är oundvikligt i ett modernt samhälle, men det har gått överstyr. Vi har en vettlös användning, och det finns inte tillräckliga system för återvinning. Det försöker vi styra upp.

Finns det något i förslaget som borde ha skärpts ytterligare?

– Det gör det alltid, men att vi får det här på plats betyder oerhört mycket. Europa står inte för de största mängderna plast i våra vattendrag, men vi bidrar. Ganska mycket plast som produceras i Europa hamnar i indiska vattendrag. Och när man sätter progressiva regler påverkar det också långt utanför EU:s marknad.

EU-parlamentarikern Jakop Dalunde (MP) skriver i ett uttalande att han är glad över de höjda kraven, men skriver också att ”vi hade kunnat komma betydligt längre”, rapporterar TT.

Utöver de förbjudna produkterna och satsningarna på återvinning stärks också principen om att den som är ansvarig för utsläppen ska betala för dess konsekvenser. Exempelvis kommer företag som tillverkar fiskeutrustning tvingas stå för en större andel av kostnaden för att samla in borttappade nät i haven. Produkter som cigaretter och våtservetter ska också förses med en varningstext om effekten av att slänga dem i naturen.

Parlamentet röstade igenom ett liknande förslag redan i höstas, och sedan dess har EU:s medlemsstater förhandlat om detaljerna. I det slutgiltiga förslaget har bland annat utfasningens tempo saktats ned.