Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

EU sätter press på Syrien

EU trappar än en gång upp sina sanktioner mot Syrien, där läget blir allt våldsammare. Nya sanktioner mot Iran får vänta ett tag.

Totalt står nu 74 personer på EU:s syriska sanktionslista. De är förbjudna att resa in i EU och deras tillgångar har frysts. Dessutom står 19 syriska företag på listan.

Än så länge kan man inte säga att sanktionerna har haft någon effekt. Den senaste tiden har varit mycket blodig.

Å andra sidan träder den kraftfullaste sanktionen i kraft först den 15 november. Då stoppar EU import av all syrisk olja, vilket förmodas svida hårt i den syriska ekonomin.

Arabförbundets beslut i lördags om att utesluta Syrien kan bli en viktig pusselbit i försöken att få den syriska regimen att upphöra med våldet, tror utrikesminister Carl Bildt (M).

– Sanktioner verkar långsiktigt, men denna tydliga signal från Arabförbundet verkar omedelbart, säger han efter ett möte med EU:s utrikesministrar i Bryssel.

Arabförbundets agerande borde också göra det möjligt att agera inom FN:s säkerhetsråd, hoppas Bildt. Det har tidigare varit omöjligt på grund av Kina och Ryssland.

EU tittar också på nya sanktioner mot Iran. Oron för att landet försöker tillverka kärnvapen har fått ny fart efter en rapport från FN:s atomenergiorgan IAEA.

Inom EU finns olika synpunkter på hur tuff man ska vara mot Iran. Bildts nederländska och brittiska kollegor uteslöt på måndagen inte ett militärt ingrepp längre fram. Men just nu är det den diplomatiska vägen som gäller. Beslut om sanktioner kommer troligen i december.

Däremot oroas Bildt av tonläget utanför EU. Till exempel har krigiska uttalanden hörts i Israel och USA, och Bildt nämner den amerikanska kongressen.

– Där har det blivit sport att vara militant mot Iran. Helst ska man föreslå krig på måndag. Det är inte riktigt vår linje, säger Bildt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.