Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-26 09:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/eu-slar-tillbaka-mot-trump-europa-agerar-kraftfullt-mot-viruset/

VÄRLDEN

EU slår tillbaka mot Trump: Europa agerar kraftfullt mot viruset

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Foto: Kenzo Tribouillard/AFP

BRYSSEL. Ett olyckligt beslut. EU blev inte informerat på förhand.

Ett kortfattat uttalande från EU:s toppgarnityr på torsdagen osar av ilska över Donalds Trump flygförbud och anklagelser att det är Europas fel att nya coronaviruset sprids i USA.

Vid lunchtid kom ett gemensamt uttalande från EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Europeiska rådets ordförande Charles Michel:

”Coronaviruset är en global kris, inte begränsad till någon kontinent och det kräver samarbete snarare än ensidiga åtgärder. Europeiska unionen ogillar det faktum att USA:s beslut att införa resförbud togs ensidigt och utan samråd.”

De slutar sitt uttalande med att EU vidtar kraftiga åtgärder för att begränsa spridningen av viruset.

Det sistnämnda är ett svar på att Donald Trumps påstår att EU misslyckats med att fatta beslut om förebyggande åtgärder och begränsa resandet från bland annat Kina.

– Som ett resultat skapades ett stort antal nya kluster i USA av resenärer från Europa, motiverade Trump sitt beslut.

På EU-kommissionens dagliga presskonferens bekräftade talespersonen Eric Marmer att EU inte blivit informerat i förväg om flygförbudet.

Men några snabba motåtgärder från EU:s är inte att vänta.

– EU har inte för vana att skjuta från höften. Vi analyserar vilka effekter detta får, säger Eric Marmer.

Bland annat är det oklart för EU varför förbudet omfattar länder som är med i Schengen, medan andra EU-länder är undantagna. Till exempel gäller förbudet inte Bulgarien, Irland och Storbritannien. Däremot ingår Schweiz.

Europeiska rådets ordförande Charles Michel skriver på Twitter att ekonomiska störningar orsakade av reseförbudet måste undvikas.

https://twitter.com/eucopresident/status/1237984674384957445

Donald Trump meddelade att beslutet gäller för utländska medborgare. Amerikanska medborgare eller närmast anhöriga till amerikanska medborgare ska fortfarande ha rätt att återvända till USA om de befinner sig i Europa och har genomgått medicinsk undersökning.

USA planerar att införa reseförbudet vid midnatt, fredag.

Läs mer: USA stoppar resor från Europa

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt