Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

EU-synen skapar gnissel i Nato

Other: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix

Riskerar EU:s nya försvarssamarbete att vara till skada för Nato?

– Nej, bedyrar Nato-chefen – men tvingas samtidigt betona att organisationernas militära planer inte får konkurrera med varandra.

Generalsekreterare Jens Stoltenberg har under det senaste året gång på gång hyllat Natos allt närmare samarbete med EU. Samma sak har också hörts från EU:s utrikeschef Federica Mogherini.

Ändå är det uppenbart att den mer EU-skeptiska hållningen inom USA:s nya ledning under president Donald Trump håller på att göra förhållandet mellan EU och Nato till komplicerat, snarare än smärtfritt. Särskilt när dessutom tunga Nato-landet Storbritannien är på väg ut ur EU.

Inför veckans Nato-försvarsministermöte i Bryssel har USA markerat tydligt mot några av de planer som EU har för det nya militärsamarbetet Pesco och utökade satsningar på den egna försvarsindustrin.

I klartext: USA oroas över att EU-länderna framför ska välja egna vapen snarare än amerikanska.

– Vi vill inte att det här ska bli ett protektionistiskt organ inom EU och vi kommer att följa det noga för om så blir fallet kan det splittra den starka säkerhetsallians som vi har. Vi vill att européerna har styrka och militär kapacitet, men inte att amerikanska eller norska eller brittiska produkter stängs ute, säger USA:s Nato-ambassadör Kay Bailey Hutchison till journalister inför mötet, enligt nyhetsbyrån AFP.

Generalsekreterare Stoltenberg känner sig därför manad att betona att ingen ska få stängas ute.

– Vi måste undvika nya hinder inom Nato och det är en av de frågor som vi har hanterat i dialogen med EU. Men så länge som det görs utan att nya hinder skapas så välkomnar jag försöken att stärka försvarsindustrin för det kan erbjuda mer kapacitet till en lägre kostnad för alla Nato-medlemmar, säger Stoltenberg på sin presskonferens inför veckans möte.

Nato-chefen upprepar också återigen det som sagts under hela Pesco-processen.

– Det vore meningslöst om Nato och EU började konkurrera för vi har samma medlemmar. 90 procent av EU-medborgarna lever i Nato-länder, säger Stoltenberg i Bryssel.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.