Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

EU terrorstämplar Hizbollah

Hizbollahsoldater gör salut för en dödad befälhavare i en by i södra Libanon i februari 2008.
Hizbollahsoldater gör salut för en dödad befälhavare i en by i södra Libanon i februari 2008. Foto: Tara Todras-Whitehill

EU:s utrikesministrar beslöt på måndagen att sätta den shiamuslimska Hizbollahrörelsens militära gren i Libanon på EU:s terrorlista. Det uppgav en icke namngiven EU-diplomat i Bryssel. Sverige stöder listningen.

Beslutet, som bekräftades av andra diplomater, är delvis en omsvängning och återspeglar europeisk oro för Hizbollahs verksamhet i Europa.

Hizbollah grundades 1982 som ett svar på Israels invasion av Libanon och stöds av regimen i Iran. Gruppen är terrorstämplad av flera länder, bland annat till följd av självmordsattentat.

Sverige stöder beslutet.

– Vi har sett hur Hizbollah haft verksamhet på EU:s territorium. Det är förstås något som vi inte kan tolerera och därför kommer listningen att ske, sade Carl Bildt till journalister innan mötet inleddes på måndagsförmiddagen.

En del länder var skeptiska mot att terrorstämpla Hizbollah eftersom detta riskerar att ytterligare destabilisera Libanon.

– Ja, det är inte enkelt att skilja mellan Hizbollahs militära och politiska gren och vi ska inte glömma bort att Hizbollah är en betydande politisk kraft i Libanon och vi måste kunna ha kontakter med rörelsen oavsett vad vi tycker om dess verksamhet, sade Bildt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.